Normal

Senterpartiet om Steigen: – En håpløs og uverdig prosess

Hvis Steigen og Bodø tvinges sammen, lover Senterpartiet å rydde opp dersom de kommer til makta til høsten. – Et valgkampstunt som bare skaper mer splittelse, svarer Jan Tore Sanner (H).

Heidi Greni

– Jeg håper Bodø gir et tydelig signal om at dette er helt uaktuelt å være med på, sier Heidi Greni i Senterpartiet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I dag skrives nok et kapittel i den langvarige debatten om hvorvidt Bodø og Steigen skal bli ett. Senest i januar sa et flertall av folket i Steigen for andre gang nei til Bodø, og i februar fulgte Bodø opp med sitt nei til sammenslåing.

Men at både folket og Bodø kommune sier nei hindret ikke kommunestyret i Steigen til å sende en direkte søknad til Stortinget i mai.

Deretter ble Bodøs nei i forrige uke gjenstand for diskusjon etter at regjeringen tilsynelatende ikke syntes kommunen var tydelig nok om hva de egentlig mente. Kommunaldepartementet har nå anbefalt sammenslåing.

Forvirrende? Det synes ordføreren Ida Pinnerød i Bodø også, som har sett seg nødt til å avholde et ekstraordinært bystyremøte for én gang for alle signalisere deres ståsted i saken.

– Hele denne prosessen fremstår i beste fall som merkverdig, og det er overraskende at departementet engang ikke har vært i kontakt med oss for å få en klargjøring, sier Pinnerød.

– Uverdig

Overrasket er også kommunepolitisk talsperson Heidi Greni i Senterpartiet. Hun beskriver hele prosessen som både «håpløs» og «uverdig».

– Hvis regjeringspartiene går inn for en tvangssammenslåing med det bakteppet her, så er det fullstendig mangel på respekt for både folkevilje og lokalpolitikere, raser hun.

Hun frykter de seneste signalene kan bety at et forslag nå kommer på bordet under behandlinga i kommunalkomiteen, og at det kan resultere i tvangssammenslåing.

– Det vil det være et flertall i Stortinget for dette hvis Venstre støtter Høyre og Frp. Senterpartiet vil naturligvis stemme imot, og vi er også veldig tydelig på at et vedtak vil bli opphevet til høsten hvis vi kommer i regjering.

Heidi Greni (Sp) kommenterer integreringsmeldingen i stortinget onsdag

– Først og fremst er det kommunepolitikere som skal husholdere med økonomien, men i andre rekke må staten ta ansvar hvis man ikke klarer å levere gode nok tjenester til innbyggerne, sier Heidi Greni (Sp).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Asbjørn Røiseland, professor i statsvitenskap ved Nord universitet, beskriver prosessen som uvanlig og kaotisk, men at Stortinget er i sin fulle rett til å vedta en sammenslåing.

– Jeg tenker utfallet per nå er litt åpent.

Sanner: – Valgkampstunt

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) beskylder på sin side Senterpartiet for å drive valgkampstunt og gjennom dette skape mer splittelse.

– Greni bør også føle på ansvaret vi som rikspolitikere har for at alle innbyggere i hele landet får likeverdige og gode velferdstjenester som skole og helsetilbud. Jeg lurer på hva hennes løsning for lokalpolitikerne i Steigen er.

Sanner påpeker at lokalpolitikerne i Steigen er demokratisk valgt til å finne gode løsninger for Steigen, og at Grenis argument om manglende respekt for lokaldemokratiet derfor faller på sin egen urimelighet.

– Kommunereformen handler om å bygge sterkere velferdskommuner nå og i fremtiden. Dette er en krevende sak for Steigen og det står respekt av at de har tatt en beslutning om å bli slått sammen med Bodø for å skape bedre tjenester.

Kommunalreform.,

– Steigen er en sårbar kommune som for kort tid siden vedtok at de ønsker å gå sammen med Bodø. Det er i lys av dette departementet har gjort en faglig vurdering og stilt seg positiv til sammenslåing, sier Jan Tore Sanner (H).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix