Senterpartiet ligger an til brakvalg på Andøy

Senterpartiets kamp for å redde flystasjonen på Andøya har gitt resultater. De foreløpige tallene viser at partiet får 73,3 prosent av stemmene i Andøy kommune.

Willfred Nordlund smiler fra øre til øre etter første prognose.

Saken oppdateres

Det er en oppgang på 64,9 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Men foreløpig er det bare forhåndsstemmene som er talt opp.

Partiene som stemte for nedleggelsen av flystasjonen straffes på sin side hardt. Ap får kun 7,6 prosent. Høyre får 2,6 prosent og Frp får 5,9.

– Prognosen viser at Andøy-samfunnet virkelig har flokket seg rundt Senterpartiet. Det betinger også at vi skal stå opp for den saken videre, som jeg mener vi skal gjøre uavhengig av hvilket regjeringsresultat det blir.

Nesten 3 av 4 til Sp i prognosene

Bakgrunnen for saken er forsvarsforliket som medførte nedlegging av de maritime patruljeflyene på Andøya. Dette er med på å skape avstand mellom politisk nivå og folk, mener Nordlund.

I de foreløpige prognosene har de nesten 3 av 4 stemmer på Andøya, og lovnaden er fortsatt flybase på Andøya.

willfred_valg 2017

1.-kandidat i Senterpartiet Willfred Nordlund er fornøyd med prognosene fra både Andøya og Nordland.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Vi har lovd at flystasjonen blir videreført slik den er i dag. Tallmaterialet som er lagt til grunn for nedleggelsen holder ikke mål, sier han.

Har Andøya-tallene vært med på å trekke opp?

– Ikke foreløpig, selv om Andøy-saken angår hele Nord-Norge og Norges forsvar så er det slik at stemmene i Andøy foreløpig i prognosene er ikke det som flytter det store resultatet i Nordland.

– Nordkoreanske tilstander

– Dette er nesten nordkoreanske tilstander, sier Avisa Nordlands politiske kommentator, Stein Sneve om de foreløpige resultatene fra Andøy.

Andøy har vært blant de mer spennende kommunene i forkant av årets valg. På grunn av nedleggelsen av flystasjonen i kommunen. I NRKs siste måling ble senterpartiet målt til 17,5 prosent. De har hatt en litt dalende formkurver nasjonalt, og også falt litt i Nordland.

Sp står fortsatt spesielt sterkt i Vesterålen, noe som enkelt kan forklares med kampen om flystasjonen i Andøy.

Reaksjoner fra Andøy etter første prognose.

Lokal medlemsflukt

Arbeiderpartiet er en av partiene som gikk på en smell lokalt knyttet til flystasjonen.

Andøy Arbeiderparti hadde før stortingsvedtaket om å legge ned Andøya flystasjon om lag 80 medlemme, men var tidligere i sommer nede i 30 medlemmer lokalt.

– Forklaringen på medlemsflukten er enkel. Ap sikret flertall på Stortinget for å legge ned Andøya flystasjon. Det finner ikke folk seg i. Vi har hele tida spurt om hvorfor, og det har ingen klart å svare på. Det lukter hestehandel her, og det liker ikke folk, sier Einar Asbergsjord i Andøy Ap.

Førstekandidat i Nordland Sp, Willfred Nordlund uttalte tidligere denne uka til NRK at det er utenkelig å sitte i regjering med et parti som legger ned Andøy flystasjon, og viser til Ap.

– Vi vil ha store problemer med å sitte i en regjering som ikke går gjennom denne langtidsplanen på nytt. Kravet om å endre vedtaket om Andøy flystasjon ligger høyt oppe på listen over saker vi må ha gjennomslag for, sier toppkandidat Wilfred Nordlund i Nordland Sp.