NRK Meny
Normal

Slik forklarer han Sp-fremgangen: – Det er ingen som drømmer om å bo på Norges største sykehjem

Senterpartiet er større enn Fremskrittspartiet og nesten like store som Høyre i Nordland.

Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over Senterpartiets fremgang i Nordland og Nord-Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det kommer frem i en meningsmåling InFact har gjort på vegne av NRK i Nord-Norge.

Senterpartiet får 10,7 prosents oppslutning i Nord-Norge, og ligger hakk i hel på Fremskrittspartiet.

Sp har fremgang i alle tre fylkene, men det er i Nordland partiet virkelig har vind i seilene.

Her får Sp 13,4 prosent, en fremgang på 6,5 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg. Og ikke nok med det; i Nordland er Sp større enn Frp (11,1) og er bare 2,7 prosentpoeng bak Høyre (16,1). De to regjeringspartiene faller med tilsammen 12,8 prosentpoeng i Nordland sammenlignet med valget for fire år siden.

Laster innhold, vennligst vent..

(InFact Norge AS har gjennomført spørreundersøkelsen blant befolkningen i Nordland fylke. «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du stemme på da?». Her ser du differansen mellom stortingsvalget i 2013 og den nye meningsmålingen)

– Ingen drømmer om å bo på Norges største sykehjem

Det er et snaut år til neste Stortingsvalg og for senterpartistene er målingen godt nytt.

– Det er alltid veldig hyggelig å få gode målinger, og vi har sett at det har vært en trend over tid, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

– Hva tror du er årsaken til at dere gjør det så bra Nord-Norge og spesielt i Nordland?

– Det handler mye om at vi er opptatt av at folk skal ha tjenester i nærheten av der de bor. Den enorme sentraliseringen regjeringen legger opp til, vil ikke folk ha. Høyre og Frp har stor tro på stordriftsfordeler, mens vi er opptatt av nærhet. Det er ingen som drømmer om å bo på Norges største sykehjem, sier Vedum.

– Vi har valgt en annen vei, og vi representerer en motmakt. Det kommer kanskje enda tydeligere frem i Nord-Norge, hvor det er mye distrikt, fortsetter han.

Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland tror også at Senterpartiet vinner på motstanden mot regionreformen.

Senterpartiet har tjent på debatten om kommunesammenslåing og sammenslåing av fylker, sier han.

Regionreformen ble også aktualisert denne uka, da fylkesrådslederen i Nordland gikk på talerstolen på fylkestinget og ba om støtte til å skrive under en intensjonsavtale om sammenslåing med Troms. Et forslag som forøvrig fikk veldig liten støtte i den nordnorske befolkningen.

Stor fremgang i Vesterålen

Et annet sentralt punkt som kan forklare Sps fremgang, er å finne i bakgrunnstallene, forklarer Undrum Jacobsen.

– Senterpartiet gjør det veldig bra i Vesterålen, og det skyldes åpenbart konflikten som oppsto da flystasjonen på Andøya ble vedtatt nedlagt av Stortinget. I denne saken var Sp en tydelig motstemme.

Det er Slagsvold Vedum enig i.

– Diskusjonen rundt Andøya har vært viktig for oss. Det har vært uansvarlig det som har skjedd, tallgrunnlaget har vært for dårlig og det har vært for stor usikkerhet til å ramme et lokalsamfunn så hardt. Vi mener også at Andøya er viktig for Norges forsvar, sier han.

Hvis denne målingen blir valgresultatet, vil Sp, som i dag har et utjevningsmandat i Nordland, ta et distriktsmandat fra Frp. Høyre risikerer å miste et mandat til SV.

Laster innhold, vennligst vent..