NRK Meny
Normal

Sendes tilbake til Afghanistan: – Frykter for våre liv

Familien fra Afghanistan har bodd i Norge i snart fire år. Nå blir de sendt tilbake. – Et svik mot familiene og kommunen, sier ordføreren.

Familien fra Afghanistan har bodd i Norge i snart fire år. Nå blir de sendt tilbake. – Et svik mot familiene og kommunen, sier ordføreren.

Bente Johnsen (til venstre) har ledet en trimgruppe for å integrere flyktninger i Meløy, og kjenner familien som nå blir sendt ut av landet. Den afghanske tobarnsmoren til høyre. FOTO: Pia-Elise Solvik Dahl

I Meløy sitter en fortvilt mor fra Afghanistan. Mens sønnen kom til verden for et år og fire måneder siden, skal datteren på seks egentlig begynne i 2. klasse til høsten.

Familien har bodd i Norge i tre år og åtte måneder. Nå har de frist på seg til 27. juli til å forlate landet.

– I Norge har barna mine en fremtid, med mulighet for utdannelse og et godt liv. I Afghanistan er det ingen som vil ta ansvar fra oss, og min familie ønsker oss døde. Jeg er veldig redd, sier den afghanske tobarnsmoren.

– Et stort sjokk

Frykter for sine liv

Den afghanske moren med sin sønn på fanget.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Kvinnen, som vil være anonym, forteller at hun er redd for at hun og barna vil bli drept i Afghanistan etter at hun flyktet fra et voldelig ekteskap, og fikk barn med en annen mann.

Hun forteller videre at hun flyktet med mann og barn i 2011, og at han dro til Hellas mens hun fikk opphold og bosetting i Norge.

Fordi ektemannen søkte om gjenforening med familien, sier Utlendingsnemnda (UNE) at kvinnen må forlate landet, fordi hun fikk opphold som enslig kvinne, uten mannlig støtte i Afghanistan.

UNE har også lagt vekt på at mor og far har gitt motstridende opplysninger, noe tobarnsmoren ikke kjenner seg igjen i. Hun er fortvilt over vedtaket.

– Beskjeden var et stort sjokk, og vet ikke hva jeg skal gjøre nå, eller hvem som kan hjelpe meg. Drømmen var å ta en utdannelse og få et trygt liv, nå er alt usikkert.

– Skammer seg

Bente Johnsen i Meløy

Bente Johnsen i Meløy.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

I dag ble nabofamilien, som kom samtidig til Norge, sendt ut av landet. Bente Johnsen, som har ledet en trimgruppe for å integrere flyktninger i Meløy, kjenner til begge familiene.

– Jeg skammer meg litt over å være norsk når det er slik man behandler dem som har vært her og blitt integrert over en periode på nesten fire år, sier hun.

Hun mener myndighetene da heller må behandle sakene raskere, før familiene har blitt integrert i lokalsamfunnet.

– Uakseptabelt

Per Swensen i Meløy

OPPGITT: Ordfører Per Swensen i Meløy.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Ordføreren i Meløy har avbrutt ferien sin. Han syns utkastelsene er umenneskelig og godtar ikke at mennesker kommunen har brukt masse tid på å integrere skal kastes ut.

– Etter at vi har integrert dem i samfunnet, så kommer denne beskjeden. Det synes jeg er helt uakseptabelt.

Ordføreren har tatt kontakt med Statsministerens kontor og Høyres stortingsgruppe for å få omgjort vedtaket. Skjer ikke det tror han det blir vanskelig å få kommune-Norge til å ta imot flere flyktninger.

– Dette er å holde kommunene for narr. Det at man ikke har sikkerhet for at de fortsatt får bo i kommunene er nesten det jeg vil kalle for et svik mot det oppdraget vi har fått.

Sendes ut av landet

Den afghanske tobarnsmoren frykter for familiens liv dersom de sendes tilbake.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK