Hopp til innhold

Sender ut 20.000 briller

– I juni 2012 vil Nord-Norge være det beste stedet i Europa for å observere en venuspassasje vi ikke vil oppleve på hundre år, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Natt til 6. juni inntreffer den siste Venus-passasjen på 105,5 år. I sin tid ble Venus-passasjer brukt til å måle avstandene i verdensrommet. I
2012 inviteres skolelever over hele landet og hele verden til å gjøre de samme målingene.

Sender ut solformørkelsesbriller

– For at flest mulig skolelever skal få oppleve dette unike fenomenet sender Naturfagsenteret (Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen) i disse dager solformørkelsesbriller og informasjonsmateriell til alle ungdomsskolene i Nord-Norge, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Naturfagsenteret.

– Med solformørkelsesbriller kan planeten sees som en liten, kullsort flekk, forklarer Ødegaard.

20.000 elever

Rundt 20.000 elever og lærere i Finnmark, Troms og Nordland får materiellet som gjør det mulig å oppleve et fenomen som vil gå rett inn i historiebøkene.

– I 1769 reiste forskere jorden rundt for å måle avstanden til Solen ved hjelp av en Venus-passasje. Østerrikeren Maximilian Hell hadde en strabasiøs reise gjennom hele Norge til Vardø, overvintret og observerte passasjen 3. juni 1769, sier Ødegaard.

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø.

Denne plaketten henger på rådhuset i Vardø.

Foto: Elisabeth Eikeland

Takket være målingene hans, kaptein Cooks målinger fra Tahiti og andre målinger som ble utført klarte astronomene å få et bra estimat for avstandene i rommet og astronomi ble løftet opp som en vitenskap. I 2012 demonstrerer Venus-passasjen den mest lovende metoden for å lete etter livsformer på fjerne planeter.

– Venus-passasjen begynner i år kl. 00.04 og varer til kl. 06.54 og kan sees i sin helhet fra Nord-Norge som har en av de gunstigste beliggenhetene i verden. Vi håper at skolene benytter anledningen til å oppleve et av de viktigste og sjeldneste himmelfenomenene på jorden i det 21. århundret, sier Ødegaard.

Flere arrangmenter

– Det blir flere, store arrangementer i hele Norge. Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo arrangerer et stort arrangement i Tromsø med realfaglige aktiviteter og utstillinger. Noe liknende som vi så under det nasjonale arrangementet i Frognerparken under solformørkelsen i 2008, sier fysiker Hanne Sigrun Byhring ved Universitetet i Tromsø til NRK.no.

Nord-Norge best i Europa

Venus-passasjen

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni.

Foto: NASA, mMontasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus-passasjen starter kl. 00.04 og varer til 06.54 denne juninatta.

– Det betyr at Norge, takket være lange sommerdager, ligger svært gunstig til. Fra Sør-Norge sees den siste halvdelen av passasjen, fra Nord-Norge sees passasjen i sin helhet, skriver Ødegaard.

Derfor strømmer folk til fra hele verden for å oppleve begivenheten. Det blir flere internasjonale forskerkonferanser i Norge under passasjen, en rekke arrangementer for publikum og dessuten webcast.

Frem mot og under begivenheten vil skoleklasser fra hele verden inviteres til å delta i kosmiske oppgaver: Måling av Jordens omkrets og måling av avstanden til Solen, på samme måte som forskerne klarte i 1769.

Solformørkelse i 2015

Neste spektakulære himmelfenomen som blir ekstra spesiell fra Nord-Norge skjer allerede i 2015. Da vil vi kunne se en solformørkelse som blir eksepsjonell hvis man ser den fra Nord-Norge og spesielt i Longyearbyen.