NRK Meny
Normal

Sender samtlige gassferger til reparasjon på Vestlandet

De fire gassfergene som trafikkerer Vestfjorden sendes nå en etter en til et verksted på Vestlandet.

Rolls-Royce har levert mye utstyr til gassfergene

DÅRLIGE TALL: Problemene har stått i kø for de nye milliard-fergene til Torghatten Nord. Her står MF «Landegode» til kai med tekniske problemer tidligere i sommer.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Problemene har stått i kø for de nye milliardfergene til Torghatten Nord. Teknisk svikt og mannskapsmangel førte til at planlagte ruteavganger har vært forsinket eller innstilt nær 1000 ganger så langt i år, viser statistikk fra Statens vegvesen. Bare i juli ble 110 fergeavganger over Vestfjorden innstilt.

Nå sender rederiet Torghatten Nord de fire gassfergene som trafikkerer Vestfjorden til skipsverftet på Fiskarstrand i Møre og Romsdal, skriver Lofotposten.

Bendix Klykken

Bendix Klykken er driftssjef for Vestfjordfergene i Torghatten Nord.

– Før året er omme skal alle de fire fergene være ferdig reparert. Vi håper å få bukt med de tekniske problemene de har hatt siden fartøyene ble satt i drift på nyåret i fjor, sier Bendix Klykken, driftssjef for Vestfjordfergene i Torghatten Nord til NRK.no.

Nærheten til leverandøren Rolls-Royce, som har levert motorsystemet, automatiserings- og kontrollsystemet samt noe elektrisk anlegg til fergene, gjør at Vestlandet er et naturlig valg for fergeselskapet.

– I tillegg har det vært dårlig plass på dokking i Nord-Norge, sier Klykken.

Lang liste med reklamasjoner

Torghatten Nord har hatt problemer med framdriftsnalegget og den elektriske styringen.

– Vi har flere reklamasjoner både til motorleverandørene og til motorverkstedet. Fergene er bygget i Polen, og det er en del plakker på verkstedet, som skal gjøre jobbene vi har reklamert på. Det gjelder alt fra ledningsnett, takhimling til mere alvorlige tekniske ting, sier han til NRK.no.

I sommer hadde Rolls-Royce egne teknikere i Lofoten i forbindelse med fergetrøbbelet. Dette dekkes av garantiordningen rederiet har på de nye fergene.

– Det var en tekniker på hver av de fire gassfergene i sommer, og det har hjulpet oss veldig. Det var så godt som ingen kanselleringer på grunn av teknisk feil mens de var om bord.

(artikkelen fortsetter under)

Billettør Renee Steensen snakker med turister som lurer på om de kommer med ferga.

Billettør Renee Steensen på gassferga «Landegode» kunne berolige turistene som lurte på om de kommer med ferga fra Bodø til Lofoten 26. juni.

Vurderer å kreve erstatning

Torghatten Nord ser ikke bort fra at det kan bli snakk om å kreve erstatning fra verftet og leverandøren.

– Vi har klaget til verftet, men det er ikke bare enkelt å jobbe med polakker. Men vi har en god dialog. De har vært og reparert de fleste feilene vi har klaget på. Når det kommer til erstatning, er det for tidlig å si hvor det ender, sier driftssjef Bendix Klykken.

Ferga Værøy er allerede på plass på Vestlandet for overhaling. Når den er ferdig sendes den enste nedover.

– Alle fire skal ha gjennomført garantidokking før årsskiftet.

Etter nyttår blir det bedre tider for passasjerene som skal bruke fergene over Vestfjorden.

– Da skal alle våre reklamasjoner være reparert. Vi håper og satser på at alle fergene da skal gå slik som ruteplanen tilsier, sier Bendix Klykken, driftssjef i Torghatten Nord.

gassferger