NRK Meny
Normal

Send inn bilder av årets laksefiske

Ventetida er over! Flere hundre lakseelver i Nordland invaderes av iherdige laksefiskere.

Fluefiske
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Vi vil ha dine bilder fra årets laksefiske. Send de til nordland@nrk.no

De største entusiastene har tidlig krysset av datoer som 1.6, 15.6 eller 1.7. Det er da de fleste elvene i Nordland åpner og fiskerne strømmer til elvebreddene, uansett vær.

Laksesesongen. Reporter Helge Lyngmoe

 

 

Fiskerike elver i Nordland

Nordland har mange spennende lakseelver. De mest fiskerike elvene er imidlertid Vefsnavassdraget, Beiarelva, Fustavassdraget og Saltdalselva, for å nevne noen.

Men man trenger ikke oppsøke de største og mest kjente elvene for å få seg en fin opplevelse. Det er hundrevis av små elver i Nordland som kan by på spennende fiskeopplevelser.

Utstyr

Sportsfiskeutstyr har blitt mer og mer motevare. Er man en ivrig laksefisker, møter man ofte på de som er dynget ned med "bare må ha-ustyr". Mye av det er helt unødvendig for å fiske laks.

Man får en like fin fiskeopplevelse med ustyrspakker til noen få tusenlapper som det å bruke flere titalls tusen kroner. Laksen er smart, men ikke så smart at han ser på prislappen før han bestemmer seg om han skal hugge til eller ikke.

Hvis man er ny og uerfaren er det viktig at man finner det utstyret man mener passer en best. Det finnes mange butikker som har gode kunnskaper om fiskeutstyr, og som er behjelpelig med å finne frem det som er nødvendig til overkommelige priser.

Smykkeskrin med på tur

De fleste som fisker etter laks bruker utelukkende flue. Det er tusenvis av forskjellige fluer, i ulike størrelser, fasonger og farger. Mange er veldig "fjonge", og når man ser i et flueskrin ligner det mer på et smykkeskrin.

Farger og størrelser er ikke helt tilfeldig. Ingen elv har like forhold. Når man skal velge flue bør man ta hensyn til lysforhold, bunnforhold, vegetasjon, osv.. Den beste måten å finne den rette flua på er å spørre andre om råd eller prøve seg frem.

Gyrodactylus salaris

Mange norske elver har blitt ødelagt som følge av Gyrodactylus salaris-smitte. Denne parasiten er dødelig for laks som blir smitta, og dessverre har den spredd seg til store deler av landet.

Mange elver har etter mange års behandling blitt friskmeldt og fisket har tatt seg godt opp igjen.

For å begrense smitte og sykdom er det viktig at man desinfiserer alt utstyr før man fisker i en ny elv. Parasiten kan spre seg fra en elv til en annen, selv om et snøre bare har vært en eneste gang i en smitta elv. De fleste sportsfiskerne er veldig bevisst på det og tar derfor alle forholdsregler for å forhindre spredning.

Skitt fiske

For mange er dette den aller første sesongen med laksefiske. Noen kommer til å dra i land en virkelig stor-rugg i løpet av sommeren. Mens andre må på fiskebutikken for å få seg en laks.

Når sesongen er over sitter likevel de fleste igjen med en fantastisk naturopplevelse. Og opplevelsen av spenning som fiskinga gir, lever man godt på gjennom vinter og mørketid frem til neste sesong.

Nyttige fiskesider på Internett:

Norges Jeger og Fiskeforbund

Fiskeforvaltning i Nordland

Fangststatistikk i Nordland

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.