Hopp til innhold

Rekordmåned for norsk torsk

Aldri før har Norge solgt mer torsk enn i november i år. Omsetningen stanset på 1,16 milliarder kroner.

Torsk

Eksporten av norsk torsk når nye høyder.

Foto: Bjørnar Hansen

Mye av økningen skyldes at det ble eksportert hele 23 500 tonn fryst hel torskefisk. Det er 85 prosent mer enn november i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd. Halvparten av denne ble eksportert til Kina.

Avhengig av Kina

– Kina har vært den største kunden de siste årene. Det blir mindre og mindre filetarbeid i Norge, og man er derfor veldig avhengig av at eksporten av fryst hel torsk til Kina ikke stanser, sier markedsanalytiker Ove Johansen hos Norges sjømatråd.

Salget til Kina økte voldsomt fram til juni år, men så ble det bråstopp. Nå peker pilene igjen oppover og november ble den beste eksportmåneden noensinne.

– Etter flere måneder med lav omsetning av fryst hel torsk, løsnet det godt i november. Dette er det høyeste kvantum for en enkeltmåned noensinne, fortsetter Johansen.

Det var på tide, for fryselagrene begynte og fylles opp.

Totalt ble det i november i år solgt 40 prosent mer torskefisk til utlandet sammenlignet med november i fjor.

Fortsatt nedgang for oppdrett

Selv om torskeeksporten øker, gjelder det ikke for helle torskeindustrien. Salget av saltfisk, tørrfisk og oppdrettstorsk sank.

Nedgangen forklares med lavere pris og volum.

Italia og Nigeria er de to største kjøperne av tørrfisk, og kjøpte norsk tørrfisk for henholdsvis 37 millioner kroner og 16 millioner kroner forrige måned.

Eksporten av oppdrettstorsk endte på 23 millioner kroner, ned 6.5 millioner kroner fra i fjor. Nedgangen skyldes at stadig færre driver med oppdrett av torsk.