– Salget av hundebunader har tatt helt av

Salget av hundebunader i Norge har eksplodert. – Jeg er ikke veldig fan av å kle på hunder, men synes det er greit å gjøre unntak for nasjonaldrakten, sier hundeeier Linn-Kristin Bremnes.

I år har du antageligvis muligheten til å se flere firbeinte kjeledægger utstyrt med nasjonaldrakten.

– Salget har tatt helt av, sier Marianne Hagelia fra Horten.

Hun driver et nettsted som masseproduserer bunader i alle størrelser til menneskets beste venn.

Unntak for nasjonaldrakten

nordlandsbunad

Matmor Linn-Kristin Bremnes synes det er gøy å gjøre litt ekstra stas på hunden Sprocket på 17. mai

Linn-Kristin Bremnes fra Bodø er en av dem som har kastet seg på trenden, og utstyrt sin toller retriever Sprocket med bunad for årets 17. mai-feiring.

– Jeg ble inspirert da jeg så et innslag i frokost-TV om Marianne Hagelia som solgte hundebunader, men tenkte at hvis Sprocket skulle ha bunad måtte det bli nordlandsbunad, sier Bremnes.

Hun tok saken i egne hender. Med reststoff fra herrevesten til nordlandsbunaden, er Sprocket nå klar for ekte 17. mai-feiring, med både bunadsvest og skjerf.

– Det er jo litt artig. Jeg er ikke veldig fan av å kle på hunder, men synes det er greit å gjøre unntak for nasjonaldrakten, mener matmor.

Selv er ikke Sprocket like fornøyd med festantrekket, men på nasjonaldagen må Sprocket tåle å vise fram finstasen.

– Han er vel som mannfolk flest - ikke så glad i å pynte seg. Men på 17. mai må nok holde ut i bunaden, i alle fall borgertoget, sier matmor Linn-Kristin Bremnes.

Har du morsomme bilder av hunder i bunad? Send dem gjerne inn til oss.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Fortjener å pynte seg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En annen som også har hevet seg på bunadstrenden er Marit Pedersen fra Sarpsborg, som har investert i bunad til samtlige av sine seks hunder

– Jeg synes de fortjener å få bunad, sier matmoren til seks Skih tzue-hundene.

På 17. mai er alle seks klare for å vise seg fram i sine nye festdrakter. Til å begynne med sydde Pedersen hundebunader selv. Hun bestilte også noen hedmarksinspirerte hundebunader, siden noen av hundene kom derfra.

– Men så vokste de ut av bunadene, og derfor har jeg bestilt nye til alle seks. Alle fire jentene må jo ha likedan, smiler Pedersen.

Salget har eksplodert

Pyntede hunder

Marit Pedersen har pyntet opp alle sine seks Skih tzue-hunder.

Marianne Hagelia fra Horten driver nettstedet ilovedogs.no. Hun tar utgangspunkt i norsk tradisjon, og lager hun eget design. Plaggene blir så sydd i Kina.

– Det er tredje året jeg selger hundebunader, som er en morsom ting. Salget har tatt helt av, og folk renner ned dørene mine også privat på kveldene, sier Hagelia.

Hun anslår at hun har solgt flere hundre bare nå rett før 17. mai.

Det er mange nettsteder som selger hundebunader, og flere private lager også «ekte» bunader til hunder. Men de har en helt annen pris.

Poserer for kamera

Matfar og matmor vekker oppsikt når de kommer spaserende med tre Skih tzueer hver i bånd. Alle hundene har like Marius-gensere, de er utstyrt med regnklær og like bobledresser.

– Hvis det er kaldt om vinteren, står de på rekke og rad og venter på å få på seg genseren sin.

Og hundene er vante til å få oppmerksomhet.

– Jeg har fått hørt at jeg menneskeliggjør hunden våre. Når Herlige Morten ser i kamera, begynner han å posere. Han er også modell for ilovedogs.

Pedersen har ikke fått noen negative kommentarer på at hun kler opp hundene sine.