Seks familier står hjemløse: – Det er bare skallet igjen

Brannen i trehusbebyggelsen i Narvik gjorde skader for titalls millioner kroner. – Vi sprang ut i barføtter, sier Morten Qvam.

Brannen i trehusbegyggelsen i Narvik gjorde skader for titalls millioner kroner. Seks familier har mistet sine hjem.

Seks personer ble sendt til sykehus for inhalert røyk og boliger rundt rekkehuset ble evakuert.

Rekkehus brenner i Falkbergetsvei, Narvik

Brannvesenet hadde en krevende jobb med å slukke brannen i taket.

Foto: Karl Inge Punsvik

Politiet fikk fredag kl 04.20 melding om brann i et rekkehus i Falkbergets vei i Narvik. Seks personer ble sendt til sykehus etter å ha pustet inn røyk. Totalt 50 personer ble evakuert i frykt for spredning.

En av dem var Morten Qvam, som nå har mistet leiligheten sin. Nå sitter han på hotell i Narvik med det han fikk med seg i farta.

– Det var veldig hektisk. Vi sprang ut i barføtter og har ikke annet igjen enn det vi har i lommene og klærne vi står i, sier Qvam.

Han har nettopp vært på branntomten for å se på konsekvensene etter nattens brann.

– Det er bare skallet igjen av halve huset. Det er ikke et fint syn.

Spredte seg raskt

Brannvesenet var på stedet etter tre minutter, men da var den første leiligheten allerede overtent.

– Det er seks barnefamilier som må finne seg et annet sted å bo, forteller Edvar Dahl, brannsjef i Ofoten brann til NRK.

Brannsjefen forteller om en trehusbebyggelse som ble hardt rammet av brannen i morges. Av boligens åtte boenheter, anses seks som totalskadd.

– Det er tre leiligheter som er fullstendig utbrent. Der står stort sett bare betongvegger igjen. To andre leiligheter er også utbrent. Den sjette leiligheten er totalskadet av røyk, sier Dahl.

– Kunne gått verre

Brannen er nå slukket, men brannsjefen anslår at den har gjort skader for 15–20 millioner kroner.

– Fem-seks leiligheter må bygges opp fra grunnen av. Dette er den tetteste trehusbebyggelsen vi har i Narvik, så vi er veldig glade for at det var vindstille i dag. Vi kunne fått stor spredning til flere hus, sier Edvar Dahl i Ofoten brann.

Brannvesenet vet ikke årsaken til at brannen startet, men holder vakthold ved stedet mens de driver etterslukking.

– Det var krevende slukkingsarbeid. Hulrom i taket gjorde at brannen spredde seg fort.

Politiet har startet etterforskning for å finne forårsaket brannen. De gjør vitneavgjør og vil gjennomføre tekniske undersøkelser så snart brannstedet er kjølt ned.

– Boenhetene er avsperret og beboere, eller andre kan ikke forvente å få gå inn før etter politiets befaring mandag formiddag, sier politistasjonssjef i Narvik, Egil Sletteng, i en pressemelding.

Rekkehus brenner i Falkbergetsvei, Narvik

Brannvesenet driver nå etterslukking etter brannen i Narvik.

Foto: Karl Inge Punsvik

Kriseteamet hjelper til

Narvik kommunes kriseledelse er satt og kriseteamet skal ta hånd om dem som er rammet av brannen. Alle kom seg ut uten alvorlige skader.

– Vi har etablert lokaler i Kongens gate. Der har vi psykososiale team og folk som hjelper til. Vi har også tett dialog med politi og brannvesen, sier ordfører Rune Edvardsen (Ap) i Narvik.

Han sier kommunen setter alle nødvendige ressurser inn for å hjelpe.

– Det er tragisk for dem som blir rammet. Det var heldigvis ingen som ble alvorlig skadet, men de har mistet sine hjem. De fleste bor hos familie og venner, noen får også hotell. Vi prioriterer dette meget høyt, sier ordføreren.

Rekkehus brenner i Falkbergetsvei, Narvik

NRKs reporter på stedet, Nils Mehren, forteller at baksiden av bygget ser ut som et krigsområde. – Jeg tenker på dem som våknet til dette infernoet, det er ikke et sted man ønsker å være.

Foto: Karl Inge Punsvik