NRK Meny
Normal

Seks barnehagebarn og fem ansatte ble syke, mistenker Noro-virus

Småbarnsforeldre i en barnehage i Bodø fikk onsdag telefon om at barna deres måtte hentes. Årsaken er at seks barn og fem ansatte fikk magesjau onsdag.

Smittevernlege Kai Brynjar Hagen

– Dette er mest sannsynlig NORO-virus, og det er en infeksjon som kan komme tilbake. Ingen bør komme kommer tilbake før alle har vært symptomfri i 48 timer, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det har vært et utbrudd av mage-tarm-sykdom, hos flere voksne og barn i barnehagen. Vi mistenker at det er et utbrudd av Noro-virus. Da er det enkleste å stenge barnehagen for å slippe en situasjon som går over lang tid, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

Ikke vanlig å stenge

Det er ikke vanlig å stenge en barnehage når det kommer slike utbrudd.

– Dette er mest sannsynlig NORO-virus, og det er en infeksjon som kan komme tilbake. Ingen bør komme kommer tilbake før alle har vært symptomfri i 48 timer. Vi har eksempler på at enkelte barn har kommet tilbake før de skal, og viruset har kommet tilbake.

Det er nå tatt prøver av de syke, som skal avdekke om de syke er smittet av Noro-virus.

Ukjent smittekilde

Hva som forårsaket magesjauen er ennå ikke klarlagt. Mattilsynet skal nå ta prøver i barnehagens lokaler i håp om å avdekke smittekilden.

– Barnehagen er nå vasket ned. Vi holder stengt i dag og i morgen, men regner med å åpne igjen på mandag, sier daglig leder Miriam Fagerli ved Vågønes barnehage til NRK.

E. Coli-utbrudd

Utbruddet av Noro-viruset skjer bare en uke etter at en barnehage i Bodø måtte stenge etter et E. Coli-utbrudd.

– E. Coli er ikke så smittsomt som Noro-viruset, som kan smitte gjennom små vanndråper i lufta, sier smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune.

Norovirus er en samling med ulike virus som kan gi diaré og oppkast. Viruset gir klassiske omgangssyke-symptomer: Kvalme, oppkast, vondt i magen, smerter i musklene, diaré og feber.

Ingen behandling eller vaksine

Viruset er smittsomt, og sykdommen kommer derfor ofte i små utbrudd, særlig på institusjoner og oftest om vinteren. Man blir smittet ved at man kommer i kontakt med mat eller vann som inneholder viruset.

Det finnes ingen behandling eller vaksine. Dersom du er syk bør du drikke vann for ikke å bli uttørket. Når du er syk bør du også unngå å lage mat til andre enn deg selv, for å unngå å føre smitten videre.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.