NRK Meny
Normal

Seks av ti positiv til å ta imot syriske flyktninger

Nesten seks av ti nordlendinger vil at kommunen deres raskt skal ta imot flere syriske flyktninger, ifølge ny måling. – Et overraskende høyt tall med tanke på skremselspropagandaen fra regjeringen, sier Ingeborg Steinholt i Rødt.

Fantastiske skyer og lys over Bodø

De mest positive finnes i Bodø (bildet). Her sier over seks av ti av de spurte klart ja.

Foto: Bente Steen Johansen

Valglogo

Det er langt fra Nordland til Syria og nabolandene, men flyktningsituasjonen i Europa med hundretusener på flukt har fått en sentral plass i lokalvalgkampen.

Ingeborg Steinholt, Rødt

Ingeborg Steinholt i Rødt.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

I en fersk meningsmåling som InFact har laget for NRK og Amedia i Nordland svarer nå 57 prosent i fylket at hjemkommunen raskt bør ta imot flere syriske flyktninger – mens 28 prosent sier nei.

Både i Rana, Vefsn, Vestvågøy, Vågan og Narvik er over halvparten av de spurte for. De mest positive finnes i Bodø. Her sier over seks av ti av de spurte klart ja.

Det synes førstekandidat Ingeborg Steinholt i Rødt er bra.

– Med den skremselspropagandaen som regjeringa har drevet på med med tanke på hvor fælt det kommer til å bli hvis man tar imot mange flyktninger, så kan man se på dette som et overraskende høyt tall, sier Steinholt til NRK.

Mener regjeringen har drevet folkeopplysning

Dagfinn Olsen, gruppeleder FrP

Dagfinn Olsen (Frp).

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Fremskrittspartiets velgere er de eneste som med 71 prosent sier klart nei, mens 16 prosent er for. Gruppeleder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen, mener Rødt bommer når de hevder regjeringen driver skremselspropaganda.

– Det synes jeg er helt feil. De har drevet folkeopplysning, og det er deres plikt uansett hvem som styrer landet, sier Olsen til NRK.

Han er ikke overrasket over at flertallet i Nordland har en annen mening, men mener det er feil å ta imot flere flyktninger nå.

– Vi har allerede 5000 mennesker sittende i asylmottak, og en uholdbar situasjon som vi må få løst per dags dato. Vi må også forstå at kommunene har begrenset kapasitet til å ta imot disse menneskene.

Tror mange har et positivt bilde

Ingeborg Steinholt i Rødt tror imidlertid slike meningsmålinger kan være et pressmiddel overfor regjeringa, slik at kommunene får de ressursene de trenger.

– Jeg tror at mange nordlendinger har et positivt bilde av det å få tilflyttere til sin kommune, noe som gjenspeiles i denne undersøkelsen. Dette sier noe om at nordlendinger er opptatt av solidaritet, og at de skjønner at det som nå foregår i Europa også gjelder oss her hjemme, avslutter hun.