Hopp til innhold

Seismikk-drama i Vesterålen

Det er opprørsstemning og frykt blant fiskere i Vesterålen i Nordland. I dag starter myndighetene seismikkskyting på fiskefeltene utenfor Vesterålen.

Seismikk

- HORRIBELT!: Fisker Jan Fredriksen er en av dem som frykter seismikkskytingen.

Foto: Frode Myhra Skog

Årsaken er at seismikkskytinga som skal kartlegge mulige olje og gassforekomster vil foregå i det samme området som det nå pågår et godt fiske.

Fiskerne mener myndighetene jager dem fra havet.

- Dette er horribelt! Det er maktovergrep fra storsamfunnet uten sidestykke. Det sier Jan Fredriksen som setter garn utenfor kysten av Bø i Vesterålen.

Les også: Hove inn i miljøkamp

Dette synet deles av mange fiskere i området. Det er tredje året det skytes seismikk her. Ifølge Jan Fredriksen har seismikkskytinga tidligere hatt svært store negative konsekvenser for fiskeriene. Han forteller at i fjor førte de seismiske undersøkelsene til at fisken forsvant.

- Her var ikke fisk. Det var ikke sei, ikke hyse, og minimalt med breiflabb, sier han.

Usikker start

Det er nå omlag 150 faststående garn og linebruk i havet utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er fiskerne som har førsteretten i dette området, og ifølge kommunikasjonsrådgiver Bjørn Rasen i Oljedirektoratet, kan dette få konsekvenser for de seismiske undersøkelsene som skal starte i dag.

Les også: Fiskere vil ikke vike for seismikk

- Ja, det kan det. Vi må se hvordan bildet ser ut først og så må vi ta en avgjørelse ut i fra det. I løpet av morgentimene og formiddagen vil en samle inn den informasjonen en har om aktiviteten på havet - deriblant fisket, og se hvor en best kan starte innsamlingen.

Stor frykt

Ved kai på Myre i Vesterålen gjør Kyrre Reinholdtsen seg klar for å gå ut på havet og sette line for å fiske hyse. Han håper at det nå er så mange som fisker i området at det ikke blir mulig å gjennomføre seismikkundersøkelsene. Grunnen er at han er redd for hva som vil skje dersom myndighetene lykkes med å gjennomføre planene.

Les også: Fiskere kan få i pose og sekk

- Jeg er veldig nervøs for det. Når de først har fått fotfeste her, når den første riggen er plantet, så er vi ferdige. Da tar de det havet vi har, sier den erfarne fiskeren.

Seismikk

HÅPER I DET LENGSTE: Jan Fredriksen håper i det lengste på at seismikkundersøkelsene ikke blir mulig å gjennomføre fordi så mange fisker i området.

Foto: Frode Myhra Skog