Seilbåten og seiler funnet i god behold

Seilbåten som har vært savnet siden lørdag er nå funnet. Mannen som førte båten skal være i god behold.

Laster kart, vennligst vent...

– Det var en fiskebåt som fant seilbåten 10-12 nautiske mil nordvest av Sørøya i Finnmark. Mannen er ombord og er i god behold, forteller redningsinspektør Tore Wangsfjord til NRK.

Store ressurser har blitt satt inn for å finne båten og mannen i 20-årene fra Bodø. Et område på størrelse med Spania har de siste dagene blitt undersøkt av Forsvarets Orion-fly.

Etter det Hovedredningssentralen kjenner til skal seileren hatt ulike problemer med både dårlig vær og motor, og har derfor ikke kommet seg nordover til Svalbard som tenkt.

– Hva er tilstanden til mannen?

– Vi har vært i kontakt med mannen som er i god form, sier Wangsfjord.

Nærmeste redningsskøyte er «Gjert Wilhelmsen» som ligger i Hammerfest. Den gjør seg nå klar for å reise ut og assistere seilbåten.

– Det vil ta 6 til 8 timer før seilbåten er i Hammerfest. Det er for tidlig å si noe om hvorfor båten kom ut av kurs og hvorfor man ikke har klart å komme i kontakt med båten mens leteaksjonen pågikk, skriver Hovedredningssentralen i en pressemelding.

Savnet siden lørdag

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS NN) fikk melding om den savnede seilbåten lørdag ettermiddag. Båten skal ha forlatt Tromsø fredag 25. august, og det var forventet at den skulle være fremme i Longyearbyen på Svalbard 30. eller 31. august.

Hovedredningssentralen hadde fått opplyst at det ikke var satelittelefon om bord, men de hadde grunn til å tro at seileren hadde en VHF-radio. De fikk imidlertid ikke kontakt med denne, og heller ikke med mannens mobiltelefon.

Sist sett nordvest for Tromsø

Den siste sikre observasjonen av båten før funnet ble gjort i 5-tiden lørdag morgen 27. august, rundt 65 nautiske mil nordvest for Tromsø. Ifølge Hovedredningssentralen hadde det vært vestavind i perioden båten var savnet.

Bodø-mannen kjøpte båten i Vesterålen og hadde med kjæresten sin på seilturen nordøstover til Tromsø, men seilte deretter til havs med kurs for Svalbard.

– Alt syntes å være i orden da kjæresten forlot båten og reiste hjem igjen, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til NRK søndag.

Leteaksjon etter seilbåten Argo

Bodømannen skulle seile fra Tromsø til Svalbard i seilbåten «Argo», men kom ikke fram når han var ventet.

Foto: Privat