Normal

Se, en Høyreordfører i Rana

Høyre gjorde tidenes valg i Rana, og fra i dag er det Kai Henriksen som skal svinge ordførerklubba i industrikommunen.

Ranaordfører Kai Henriksen

Kai Henning Henriksen (H) er historisk som Ranas aller første Høyreordfører.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Kai Henning Henriksen fra Høyre, ble i dag konstituert som ny ordfører i Rana. Med 21 stemmer overtar han ordførerklubba i samarbeid med Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig folkeparti og Senterpartiet.

– En spennende dag. Jeg er ydmyk for den jobben jeg nå skal ta fatt på. Vi bor i Nord-Norges mest folkerike kommune, så det er masse å ta fatt på. Men jeg ser fram til oppgaven, sier han til NRK.no i dag.

Rana har vært arbeiderpartistyrt siden Rana ble en kommune i 1964, med unntak av fire år med SV-ordfører Inge Myrvoll.

Geir Waage, Rana Ap

MISTET MAKTA: Avtroppende ordfører Geir Waage fikk 14 stemmer og mistet smed makta.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Avtroppende ordfører Geir Waage fikk 14 stemmer og mistet med det makta til et blågrønt politisk samarbeid. Allan Johansen (FrP) ble valgt til varaordfører i det første Høyre-dominerte kommunestyret i Ranas historie.

Mistillit til rådmannen

Rådmann Sigmund Johnsen i Rana

MÅ LEVE MED MISTILLIT: Rådmann Sigmund Johnsen i Rana

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Partiene som nå skal samarbeide om makta i Rana kommune har uttrykt mistillit til sittende rådmann Sigmund Johnsen, som sammen med teknisk sjef hadde et ferieopphold i Tyrkia der de fikk låne ei leilighet gratis av en kafeeier som leier lokale i et kommunalt eid bygg.

Rådmannen i Rana er i full jobb mens etterforskningen av saken pågår. Formannskapet i Rana var splittet i saken da den behandlet tidligere i år. Det var den nye ordføreren Kai Henriksen som fremmet forslaget om å suspendere rådmannenmen, men formannskapet besluttet med sju mot seks stemmer at rådmann Sigmund Johnsen skulle få jobbe mens etterforskningen av ham pågår.

Rådmann etterforskes fortsatt

Ifølge politiet på Helgeland er etterforskningen fortsatt ikke ferdig.

– Men vi kommer til å holde tidsskjemaet, og vil sende vår innstilling over til statsadvokaten i slutten av oktober, sier politiadvokat Nina Lunde ved Helgeland politidistrikt.

Taus ordfører

Kai Henriksen vil i dag ikke kommentere en situasjon dernhan som ordfører sitter med en rådmann som er siktet for grov korrupsjon.

Taper bompengesak?

En av de sakene Høyre profilerte seg på i valgkampen, var en bompengefri E6 gjennom Helgeland. I den saken er Senterpartiet enige med Arbeiderpartiet og SV. Dermed havner Høyre i mindretall og kommer etter all sannsynlighet til å tape saken i kommunestyret.

De som nå utgjør posisjonen i Rana var også uenige med Arbeiderpartiet og Sv i debatten rundt skolestrukturen i Kommunen. Det vil si at mens Arbeiderpartiet vil bygge ei ny større ungdomsskole på Selfors der tre ungdomsskoler skulle slås i hop, vil Høyre ha samme strukturen i dag med opprettholdelse av alle skolene med ei ny 1-10 skole på Selfors som tidligere.

Skole viktigst

Skolene i Rana har førsteprioritet hos den nye ordførerer i Rana.

Og det er absolutt nødvendig å se på skolene, som er så nedslitt at de ikke engang er godkjent av helsemyndighetene. Henriksen sier de vil ta tak i problemene med en gang:

– Skolene er vår desidert største utfordring og den første saken vi skal i gang med. Skolene har det største investeringsbehovet. Skolene må ha en full gjennomgang av driften.