NRK Meny
Normal

Se, en hest i nordlandsbunad

– Jeg har noen roser igjen å brodere. Men jeg skal bli ferdig med hestebunaden til 17. mai. Knerten kommer til å bli kjempefin, sier Ida Nova (23) fra Bodø.

bunadshest

SE SÅ FIN: Ida Nova er stolt av hesten sin Knerten, som har fått bunad til 17. mai.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Bunadssalget til hunder har tatt fullstendig av, men det er ikke mange hester som har fått nasjonaldrakt.

– Han må jo også være fin på nasjonaldagen, sier hesteeier Ida Nova (23) I Bodø Ride og kjøreklubb.

Med raske bevegelser kaster hun det nye, fine og grønne hestedekkenet over ryggen på den 20 år gamle vallaken. Hun har også flettet panneluggen og manen, og festet på 17. mai-sløyfer.

Blir ferdig til 17. mai

bunadshest

Våre firbeinte venner skal også ha bunad. Her viser hesten Knerten frem sin egen nordlandsbunad, klar til 17. mai.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

– Er han ikke fin. Det mangler noen blomster, men om jeg må skal brodere dag og natt skal jeg skal få den ferdig til 17. mai, sier den stolte hesteeieren.

Hesten selv ser litt stolt ut han også, men om det er bunaden eller all oppmerksomheten er ikke godt å si.

– He, he, nei han har nok ikke lagt merke til at han har fått bunad. Men de tobeinte som har sett det er vilt begeistret, sier Ida, som tror Knerten er landets eneste hest med bunad.

bunadshest

Knerten har fått 17. mai-sløyfe i panna, manen flettet og bunadsdekkenet er kommet på.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Hva hun og Knerten skal gjøre sammen på nasjonaldagen har hun ikke bestemt seg for.

– Men en ridetur blir det i alle fall, sier Ida Nova.

Da NRK Nordland la ut bilder av Knerten i bunad på Facebook-siden vår lot ikke reaksjonene vente på seg. De fleste var positive til hestebunad, mens andre mener dyr burde slippe.

Sykt!!! En hån mot den norske bunadtradisjonen. :-(((

Sitat på NRK Nordlands
Susanne Fuglstad sine hester er pyntet til konfirmasjon

Susanne Fuglstad sine hester er pyntet til konfirmasjonen i Utskarpen i Rana.

Foto: Privat

Det er ikke bare i Bodø hester får smake på den norske bunadslykken.

– Det ble ikke hel bunad, men bunadstilbehør til våre to nordlandshester, skriver Bente Fuglstad i Utskarpen i Rana.

Ja, vi elsker Nordlandsbunaden

Ruth og Vigdis

Hundene Ruth Og Vigdis poserer gjerne i sine blå nordlandsbunader.

Foto: Ivar Franck

Blant alle Norges vakre bunader er det Nordlandsbunaden som er den mest populære, og troner alene på Kvasirs søketopp for første halvdel av mai 2012. På en solid andreplass står Trønderbunaden, mens Hardangerbunaden kler opp tredjeplassen i vår nasjonaldrakt.

Rart han ikke hadde slips og bunadsko,for ikke å snakke om bunadveske under halen!!!!

Innlegg på NRK Nordlands Facebook-side
Bunadslips, Nordlandsbunad

For mannen som ikke tør å ta steget helt ut, men som likevel vil matche kvinnen i sitt liv på nasjonaldagen, kan bunadsslipset være et alternativ.

Foto: Sptzbrgn

Kvasir brukes ukentlig av mange hundre tusen nordmenn og søketallene gir derfor en god indikasjon på hvem og hva som opptar oss mest. I tidsrammen 1–15 mai har Kvasir satt søkelyset på bunader, og tallene viser at i dagene før nasjonaldagen er det Nordlandsbunaden flest nordmenn søker mer informasjon om.

– Nordmenn er opptatt av bunader og vi har all grunn til å være stolte av de mange flotte variantene av vår nasjonaldrakt som finnes rundt omkring i Norge, sier Ingrid Støver Jensen, leder for Kvasir.

Hipp hurra for 17. mai

Det er ikke bare bunader nordmenn er opptatt av når det nærmer seg en av årets store festdager. Mange inviterer til 17. mai-frokost og tar del i skolearrangementer, noe som også gjør utslag på Kvasirs 17. mai-søk. Kaker troner på toppen, tett fulgt av taler og bilder.

Ka blir d neste? Bunadbroderte kondomer med flagget på "halv stang" for den naive borger??? :-((

Sitat fra NRK Nordlands Facebook-side

– Nordmenn er et kakeelskende folkeslag og ikke overraskende er det mange som benytter seg av 17. mai til å teste ut nye fristende delikatesser. I tillegg er 17 mai en av årets store taledager, og da søker nok mange etter inspirasjon, uansett om det er til Tale for dagen, eller til en mer privat setting, sier Støver Jensen.

Hesten har vel ikke vondt av et dekken med blomster på, til tross for at det er samme farge og slike blomster man finner på bunaden? For å være helt ærlig tror jeg hesten DRITER i hvilken farge og utseende det har, så lenge det varmer og ikke gjør vondt! Tror forresten også bunaden DRITER i om det finnes samme mønster på et dekken til en hest... Herregud mennesker, vi har større problemer her i verden å diskutere! Er det virkelig mulig, føler meg dum nok som er nødt til å kommentere noe sånt for dette blir egentlig bare for dumt. Hesten ble kjempe søt i dekkenet, selv om han vel egentlig ikke bryr seg om det så har han i alle fall ikke vondt, det er vel det viktigste! Når det gjelder hån så må disse menneskene leve et forferdelig trist og kjedelig liv når dette vekker såpass mye oppstandelse...

Sitat fra NRK Nordlands Facebook-side