Hopp til innhold

SE VIDEO: – Dette er en stor dag for Bodø

Det står mer enn en million tonn steinmasser i veien. Men i dag smalt det for første gang og om tre år skal Bodøtunnelen være ferdig.

Første salve i Bodøtunnelen

MED ET SMELL: I dag sprengte Statens vegvesen første salve på tunnelen mellom Hunstadmoen og Bodøelv. Etter tre måneders anleggsaktivitet er det klart for å gå inn i selve fjellet på det som skal bli en 2,8 km lang tunnel på riksveg 80 i Bodø.

– Dette er en stor dag for Bodø. Det er starten på fremtiden til Bodø og den nye bypakken, sier ordfører Ole Hjartøy (H) rett etter at den første salven gikk av på anleggsområdet ved Bodøelv.

Etter tre måneders anleggsaktivitet er det altså klart for å gå inn i selve fjellet på det som skal bli en 2,8 kilometer lang tunnel på riksvei 80 i Bodø. Tunnelen skal i hovedsak sprenges i retningen fra Bodøelv mot Hunstadmoen.

– Dette er en liten salve, men den første som går innover i tunnelen, forteller prosjektleder Odd Inge Bardal i Statens vegvesen.

Ferdig i 2018

Målet er å åpne det ene tunnelløpet høsten 2018, og det andre noen måneder senere.

– Det blir mange salver før vi er igjennom. Etter hvert tar vi ut hele profilen og fem meter dybde på hvert smell. Det vil gå i gjennomsnitt to salver hver dag, sier Bardal.

Allan Ellingsen og Ole Hjartøy

Varaordfører Allan Ellingsen (tv) og ordfører Ole Hjartøy smiler for fotografene før smellet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ordfører Hjartøy forteller at tunnelen er svært viktig for Bodø.

– Den betyr alt for Bodø. Vi har store utfordringer når det gjelder riksvei 80 og det mest trafikkerte krysset i Nord-Norge på Grønnåsen, med 30.000 biler i døgnet. Vi får en helt annen by når dette står ferdig, sier han.

2 milliarder «bomkroner»

Bypakke Bodø er et samarbeid mellom Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Statens vegvesen.

Bypakke Bodø inneholder foruten ny riksvei 80, bedre kollektivtilbud og nye gang- og sykkelveier, og har en kostnadsramme på 2,82 milliarder kroner.

2 milliarder skal finansieres gjennom sju automatiske bomstasjoner over 15 år.

Prosjektleder Odd Inge Bardal hos Statens vegvesen forteller om prosjektet.