NRK Meny
Normal

Dette er et av sesongens siste nordlysshow

Vårlyset er i ferd med å ta over for nordlyset. Men du kan fortsatt rekke å få med deg det spektakulære synet en siste gang for denne sesongen.

Video 1bf4a901-80ea-4fa8-a826-ab2b59fa1fdf.png

Nordlys

Natt til lørdag tok hobbyfotograf Helge Ruth denne vakre videoen av nordlyset rett utenfor husveggen i Bø i Vesterålen.

Det var han ikke helt forberedt på.

– Jeg tenkte egentlig at det kom til å være for lyst ute. Men ved midnattstider slo nordlyset plutselig til.

– Sjeldent sterkt nordlys

Ruth hadde sjekket ulike værmeldingstasjoner som varsler om nordlys og hadde hatt et håp om å få testet ut det nye kamerautstyret.

Da jeg plutselig så nordlyset komme så sterkt var det en skikkelig wow-følelse. Det er sjeldent jeg ser nordlyset så klart, sier han.

Men nå når vårlyset for alvor setter inn, tror Ruth han i månedene fremover heller må belage seg på å fotografere midnattsola.

– Det var nok sesongens siste nordlys, ja.

Fortsatt håp

Men i følge fysiker Filip Nicolaysen ved Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, er det fortsatt en sjanse for dem som vil se sesongens siste nordlys.

– Nordlyset kan ses så lenge det er mørkt om kveldene. Vanligvis sier vi at nordlyssesongen varer ut april, sier Nicolaysen.

For dem som vil se nordlyset nå, råder fysikeren folk til å trekke ut i naturen.

– Nå som det er blitt lysere ute, er det viktig å trekke langt fra andre lyskilder hvis en ønsker å se nordlyset. Kom deg ut på vidda, er Nicolaysens råd.

– Nordlyset er der hele tida

Men selv om vi snart ikke lenger kan se nordlyset, så er det der hele tida.

– Jada, nordlyset er der hele tida, men det er et lyssensititvt fenomen. Derfor er det vanskelig å se nordlyset når det er lyst på himmelen. Likevel er det mulig å se nordlyset midt på sommeren, men det er mer sjeldent.

Nordlyset dannes når solen sender ut en strøm av elektrisk ladede partikler, kalt solvind. Solvindpartiklene kolliderermed deretter med luftmolekyler i den øvre atmosfæren. Dermed oppstår det fargesprakende naturfenomentet.

– Dette pågår hele sommeren, men de fleste må nok vente til oktober igjen før nordlyset vil være synelig på himmelen igjen, sier Nicolaysen.

Nordlys på Andøya

Vinteren har gitt mange flotte bilder av nordlyset. Nå går det derimot mot slutten og sola overtar på nattehimmelen i nord.

Foto: Harald Pedersen