Av de opptakene som eksisterer fra Hurtigrutas historie i dag, er det nok ikke mange som viser en sammenhengende tur og er av samme kvalitet som det Steinar Sæterdal lastet opp på Facebook for noen uker siden.
Steinar Sæterdal, her fotografert i forbindelse med en tidligere sak.
Foto: NRKFilmen viser DS Lofoten sin jomfrutur i 1932, og ble ifølge Sæterdal først funnet i arkivet til Vesteraalens Dampskibsselskab i begynnelsen av 1990-tallet.
– Originalopptakene var på gamle nitratfilmer som Nasjonalbiblioteket på Mo senere fikk overført til elektronisk format, forklarer Sæterdal.
Han mener filmen gir et ganske interessant tidsbilde av fartøyene som var i drift.
– Under sekvensen i Trondheim kan man på videoen blant annet se levende bilder av den første Hurtigruten – DS Vesterålen.
Arbeidskonflikt
Leder Sten Magne Engen på Hurtigrutemuseet i Stokmarknes forteller at DS «Lofoten» var et hurtigruteskip som ble bygd av Fredrikstad mekaniske verksted i 1932.
– En arbeidskonflikt gjorde at leveringen av skipet ble noe forsinket, men i februar 1932 gikk skipet ut fra Bergen med kaptein Alf Korneliussen på broen, sier Engen til NRK.
Han forteller at skipet på ble møtt av store folkemengder på jomfruturen. Da skipet anløp Svolvær klokken 01:30 var kaien full av mennesker som ville ta det nye skipet i øyesyn.
– Som man ser på filmen, var det stor oppstandelse. Nordlendingene betraktet skipet som sitt eget.
Truffet av torpedo
Under krigen sank flere hurtigruteskip – deriblant DS «Dronning Maud» og DS «Prinsesse Ragnhild», forteller museumslederen.
– Det var nære på for Lofoten også. 12. september 1942 ble den angrepet av en ubåt utenfor Syltefjord. Men da økte skipet farten til 16 knop, og klarte dermed å flykte fra angriperen.
Men måneden etter ble den truffet av en torpedo på Saltenfjorden sør for Bodø, legger han til.
– Heldigvis eksploderte den ikke, sier Engen.
Endte sine dager i Kypros
Etter den tyske kapitulasjonen i mai 1945 var DS «Lofoten» ett av bare tre hurtigruteskip som fortsatt var i drift, ifølge Wikipedia.
Skipet gikk helt frem til 1964. Da ble den solgt til utlandet i det som ifølge Engen omtales som «Den sørgelige reisen».
– I desember 1963 ble det besluttet at Lofoten måtte bytte navn til «Vågan» etter at et nytt hurtigruteskip skulle overta navnet.
«Vågan» endte opp i det kypriotiske rederiet «Troodos Shipping & Trading», og omdøpt til DS «Kypros».
– Den endte sine dager der i en brann 10. november 1966. Restene av skipet ble hugget opp.
– Spesiell film
Engen mener videoen viser et viktig stykke kysthistorie.
– Jeg har ikke sett mange videoer som er i såpass god kvalitet. Filmrullen ble funnet på gulvet i 2.-etasjen på det vi lokalt kaller Rødbrygga, og senere digitalisert. Det er en spesiell film, avslutter han.
MS Lofoten overtok navnet i 1964, og er i drift den dag i dag. Tidligere i år ble skipet restaurert i klassisk stil.