NRK Meny
Normal

– Nord-Norge må bli tydeligere

Nordnorske synspunkt blir ikke tatt hensyn til i høringsrunder om olje- og gassvirksomheten i nord, blir det hevdet i doktorgradsavhandling.

Jan Terje Henriksen

I dag presenterer Jan Terje Henriksen sitt doktorgradsarbeide om ringvirkningene av petroleumsvirksomhet i nord. Han mener landsdelen må bli tydeligere.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Jeg savner en klar nordnorsk stemme, og vi må samarbeide som sunmøringene, sier Jan Terje Henriksen ved Nordområdesenteret i Bodø.

Kan få mer til Nord-Norge

Henriksen presenterer i dag sitt doktorgradsarbeide om ringvirkninger av petroleumsvirksomheten utenfor kysten av Nord-Norge.

Han mener det er mange gode eksempler på gode ringvirkninger i nord, men at de kan bli bedre – selv om gassprisene går ned.

– Jeg kan trekke fram de lokale bedriftene i Alstadhaug som har gått sammen for å få oppdrag for BP i forbindelse med Skarv-utbyggingen, sier han. Henriksen er heller ikke redd for at lave gasspriser skal ødelegge for videre vekst i gassindustrien i nord, sier Henriksen.

Han mener også at landsdelen kan hente mer penger ut av petroleumsvirksomhet i Nord.

– Verdien av gassen vil øke om denne blir brukt til å drive industrien på land, sier Henriksen.

Lær av Vestlandet

Jan Terje Henriksen får støtte om viktigheten av samarbeid mellom kommuner og regioner for å sikre seg lokale ringvirkninger fra journalist Helge Hegerberg ved Adresseavisns Krisiansundkontor.

Han har i en årrekke fulgt olje- og gassutviklingen i Midt-Norge.

– Da kommunene på Nordvest-landet så at de mistet muligheten for virksomhet fra petroleumsvirksomheten i Norskehavet, bestemte de seg for å samarbeide. Det klarte de, og utviklinga har vært et eventyr, sier Hegerberg.

Hegerberg mener gasseventyret utenfor Helgeland langt fra er over selv om det er problemene med havbunnen på Gro-feltet.

– Havområdet er større en Mexico-gulfen, og det er boret svært få hull i området. Dette er et svært lovende område, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.