Hopp til innhold

Se politiets bilder fra det utbrente kjøpesenteret

– Vi har gjort funn som er interessante, sier kriminaltekniker. Politiet i Salten fikk i dag bistand fra Kripos for å finne årsaken til brannen i kjøpesenteret Hunstadsenteret i Bodø forrige uke.

Hunstadsenteret

BRANNSTEDET: Slik ser det ut inne i den utbrente Jyskbutikken i Bodø.

Foto: Politiet i Salten

Åge Larsen

Kriminaltekniker Åge Larsen i Salten politidistrikt.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Kriminaltekniker Åge Larsen i Salten politidistrikt har i flere dager jobbet på branntomta på Hunstad. Det er store områder inne på Hunstadsenteret som nå skal finkjemmes for å finne brannårsaken.

– Vi har vitneutsagn på hvor brannen startet, og vi har gjort funn som er interessante. Men ikke nok til at vi kan si noe om brannårsaken. Det er et komplekst bygg og det tar tid å få sydd alt sammen, sier Larsen.

I dag kom en krimtekniker fra Kripos til Bodø for å bistå i etterforskningen. Politiet skal i samråd med Kripos lage en arbeidsplan, som vil bli diskutert sammen med representanter fra Salten Brann, Det lokale elektrisitetstilsyn og politiet.

– Salten politidistrikt har ikke like stor erfaring og brannekspertise som Kripos med å tolke slike åsted. For å få det rette svaret, er Kripos bistand uvurderlig, sier Larsen til NRK.

Larsen har godt håp om å finne brannårsaken. Men det kan ta uker.

Vi kan dumpe på brannårsaken om fem minutter. Men vi kan også holde på en uke til. Det er sommer og noen skal ha ferie. Kanskje en gang ut i august skal vi ha et resultat, sier Larsen.

Påsatt?

Kripos på plass på Hunstadsenteret

Brannteknikere fra Kripos på vei inn på Hunstadsenteret.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Politiet kan ikke utelukke at brannen var påsatt.

– Vi har ikke laget oss noen hypotese og jobber mot alle tenkelige scenarioer i denne saken, uttalte stabssjef Arne Hammer i Salten politidistrikt til NRK fredag.

Mange av sporene kan være borte ettersom brannen pågikk i over 20 timer før brannvesenet fikk kontroll. Temperaturene i lokalet mens brannen pågikk kan ha vært så høye som 500 grader.

Avhøre vitner

Politiet er i gang med å avhøre vitner, et arbeid som fortsetter de neste dagene. Disse avhørene skal blant annet legge grunnlaget for de tekniske undersøkelsene til krimteknikerne.

De ansatte har forklart at brannen startet veldig raskt, noe som Hammer sier kan skyldes feil i det elektriske anlegget. Dersom feilen har skapt kraftig varmeutvikling i et større område med dyner og madrasser liggende inntil, kan flammene nå høyt i løpet av kort tid.

Vitner har også forklart at det ble hørt en eksplosjon like før brannen brøt ut, noe Hammer sier kan skyldes etterantenning av gasser.

(artikkelen fortsetter under)

Hvorfor vitner hørte en eksplosjon like før brannen på Hunstadsenteret brøt ut, er én av tingene politiet ønsker å finne ut av når etterforskningen nå starter.

VIDEO: Mannskap fra blant annet politiet gikk fredag inn i bygningen.

– Her er så mye skumgummi og annet kunststoff som avgir gasser ved forbrenning. Disse gassene kan etterantenne når temperaturen i lokalet blir høy nok. Det kan være én forklaring på at man har hørt en eksplosjon. Men heller ikke her kan politiet konkludere, sier Hammer.

Skadeomfang ukjent

Etter å ha forsøkt å slukke brannen siden onsdag kveld, fikk brannvesenet kontroll på flammene klokka 16.30 torsdag ettermiddag. Fortsatt er det for tidlig å si noe om skadeomfanget på bygget – der også selve konstruksjonen må sjekkes.

På grunn av kraftig røykutvikling ble rundt 200 mennesker evakuert fra boligområdene Brækkatunet og Brækkahaugen øst for senteret. De fikk torsdag ettermiddag flytte hjem igjen. Ingen personer er meldt skadd i brannen.

Etter å ha jobbet hele natten med å slukke brannen i Hunstadsenteret i Bodø ble det en uvirkelig start på neste skift for røykdykker Tom Thuv i Salten Brann.

PUSTER LETTET UT: Anette Finseth Thuv, mannen Tom Thuv og barna Marie og August spiser kveldsmat og er glad de fikk flytte hjem.