NRK Meny
Normal

Se ordførerkandidatene spise svensk stinkbombe

– Dette er som i politikken. Noen vedtak er man bare nødt til å svelge uansett om man liker de eller ikke, mener Brønnøys ordfører Johnny Hanssen (Ap).

 Brønnøys ordfører Johnny Hanssen (Ap).

Slik gikk det da NRK inviterte ordførerkandidatene i Brønnøy på surstrømming.

Valglogo

I helga fikk han og ordførerkandidater fra de øvrige partiene lunsj utenom det vanlige – da NRK inviterte ordførerkandidatene i Brønnøy på svensk surstrømming – som er ulovlig å ta om bord i fly og som nærmest må behandles som atomavfall dersom de ikke blir solgt.

Mange mener at politikerne ofte pakker inn budskapet og får det til å virke bedre enn hva det er og selvfølgelig også det motsatte. Dette ga NRK ideen til å invitere ordførerkandidatene i Brønnøy til en liten smaksopplevelse utenom det vanlige.

Borte fra stands og flyere, og samlet på en benk i en lite park i koselige omgivelser. Ikke alle ordførerkandidatene hadde muligheten til å komme, men de som kom tok utfordringen på strak arm.

– Frister ikke

Sustrømming

Surstrømming er en særegen svensk delikatesse laget av fisken strømming, og den er spesielt populær i det nordlige Sverige.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Trykket i hermetikkboksen gjør at den må åpnes enten under vann eller inne i en plastpose. Likevel siver lukta av den stinkende delikatessen ut.

Jeg har bare kjent lukten tidligere, og det frister aldeles ikke. Men vi tar utfordringen, sier en skeptisk Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen.

Utfordrerne både til høyre og venstre var litt mer positive.

– Dette var slettes ikke verst. Faktisk var det ganske godt, smatter Liv Solli (SV).

Hun får full støtte både fra Venstres representant Torstein Moe og KrFs Kathrine Haugen. Hun var for øvrig den eneste som tidligere har smakt dette produktet.

Mest potet og rømme

– Det er veldig godt, men så hadde jeg også veldig lite fisk og mye løk, rømme og potet på, innrømmer Haugen og tar en større bit.

Brønnøys ordfører Johnny Hanssen(Ap)

– Det er jo slik som i politikken, noen vedtak er man nødt til å svelge uansett om man liker de eller ikke. Jeg føler dette er en slik situasjon, sier sittende ordfører Johnny Hanssen (Ap).

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Ordføreren innrømmer glatt at surstrømming ikke er noe han har tenkt å prøve igjen.

– Det smakte ikke godt, men viser vel hva vi politikere er villige å gjøre i valgkampen. Men dette var en fin stund, fortsetter Hanssen.

– Dette er bare for de tøffeste, som oss svensker, smiler Sofia Bergström som er hentet inn for å lære ordførerkandidatene den svenske tradisjonen.

Hun trigger Venstres ordførerkandidat til å smake på en større bit – uten tilbehør.

– Programmet vårt er langt bedre innhold enn boksen med surstrømning, er samtlige ordførerkandidater enige om.