Se bildene fra den sterkeste solstormen på seks år

Tirsdag kveld kunne man over store deler landet se et spektakulært nordlys som følge av den sterkeste solstormen på over seks år.

Gass-skyen traff jordas magnetfelt tirsdag. Solpartiklene ble slynget ut i rundt 2.000 kilometer per sekund, noe som er om lag fem ganger raskere enn hastigheten solpartiklene vanligvis beveger seg i.

Både forrige uke og i helgen har det vært nordlys som følge av utbrudd på Sola. Men utbruddet som utløste nordlyset tirsdag, var det kraftigste.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sola mer aktiv

Etter en rolig periode på elleve år har sola de to siste årene blitt stadig mer aktiv. Utbruddene har vært hyppigere og kraftigere.

Hvis gass-skyene treffer jorda, vil jordas magnetfelt sørge for å styre disse mot polområdene og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Det er dette som gir oss det vakre nordlyset.

Ifølge Knut Jørgen Ødegaard vil tirsdagens nordlys kunne ses over hele Norge og muligens også lenger sør tirsdag kveld. Han anbefaler folk å søke til steder som er mørkest mulig, uten kunstig belysning.

(artikkelen fortsetter under)

Utbrudd på sola

Det hvite blaffet oppe til høyre på solskiven er et M9-utbrudd som tirsdag kveld ga et virkelig flott nordlys i Norge.

Foto: SDO/NASA

Mer nordlys

Og nordlysentusiaster kan nå glede seg. Aurora-aktiviteten er ventet å øke betraktelig de kommende årene.

– Nordlyset vil bli mer aktivt, mer farger og spill. Gode utsikter for folk som driver med nordlysturisme, sier Pål Brekke, nordlysekspert ved Norsk Romsenter, til NRK.no.