Hopp til innhold

Slik gikk det da miljøvernministeren skulle surfe

Forrige uke surfet kronprins Haakon i naturskjønne Unstad i Lofoten. Denne uka var det miljøvernministerens tur. – Like god som kronprinsen var han ikke, konstaterer Tommy Olsen, som driver Unstad Arctic Surf.

Miljøvernministeren har vært i Lofoten og surfet.

Han surfer kanskje ikke på velgerbølgen om dagen. Men under et valgkampbesøk i Lofoten i dag steg miljøvernminister Bård Vegar Solhjell opp på et surfebrett – for aller første gang. Og fikk skryt.

– Det var krevende forhold med masse vind. Så det var utrolig sporty gjort. Det var ikke dårlig at han klarte å komme seg opp på brettet aller først gang han surfer, sier Tommy Olsen ved Unstad Arctic Surf i Lofoten.

Folk fra hele verden kommer for å surfe på Lofotoddens nordlige kyst, men gjesten som kom til Unstad forrige uke var spesiell. Da kom nemlig kronprins Haakon og stesønnen Marius Borg Høiby for å teste bølgene.

– Kronprinsen er langt mer erfaren enn miljøvernministeren, sier Olsen til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Valgkampstunt for verdensarv

Etter ei godværshelg i Nordland, slo været om natt til mandag. Det blåste nærmest kuling da miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skulle teste surfebrettet. Men han lot dystre meningsmålinger være nettopp det – og gikk opp på brettet med friskt mot.

– Sant å si har jeg aldri surfet før. Jeg kom meg opp på brettet så vidt det var. Det har nok vært vakrere syn på et surfebrett enn meg, ler Solhjell.

Om ikke ferdighetene på surfebrettet var mye å skryte av, var statsråden langt mer fornøyd med besøket i flere lofotkommuner i dag. Målet var å snakke om søknaden om verdensarvstatus som SV gjerne vil ha ordførerne i regionen til å underskrive.

– Jeg er ikke i tvil om at Lofoten før eller senere havner på Unescos verdensarvliste. Regionen har en unik kombinasjon av natur- og kulturhistorie. Vi vil invitere andre partier til å være med, og vil be om en endelig avklaring fra kommunene om de støtter søknaden og deretter levere den, sier Solhjell til NRK.no.

Solhjell sier statusen er et internasjonalt kvalitetsstempel for kultur og natur, og viser til Geiranger og Røros.

– Disse stedene opplevde vekst og utvikling, og det tror jeg Lofoten også vil gjøre, sier miljøvernministeren.

Og nettopp her kommer Unstad Arctic Surf inn.

– Unstad Arctic Surf er et eksempel på en moderne reiselivsbedrift som har vokst opp av ingenting og gjør det veldig bra. Verdensarvstatus i Lofoten kan gi grobunn for flere unike bedrifter som kan skape verdi av natur og kultur, sier han.

– Men vil en slik status vil kunne stoppe petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen?

– En søknad om verdensarv må stå på egne bein. Vi vil aldri på forhånd kunne vite om det kan stikke kjepper i hjulene for oljeboring. Det er en av de tingene kommunene må avklare. Er de villige til si at selv med usikkerhet for oljeboring er det likevel så store muligheter i seg at vi likevel går videre med søknaden, sier Solhjell.

Optimistisk SV i nord

Marius Jøsevold surfer på Unstad i Lofoten

Førstekandidat for SV i Nordland Marius Jøsevold deltok i surfestuntet i Lofoten.

Førstekandidat for SV i Nordland Marius Jøsevold deltok i surfestuntet i Lofoten.

– Bård Vegar Solhjell er en bedre miljøvernminister enn en surfer. Vi kan begge bli bedre. Men surfebrettet viser at Lofoten har mange bein å stå. Det ville vært utenkelig å surfe her med en oljeplattform i bakgrunnen, synes Jøsevold.

For Nord-Norges del er han optimistisk foran valget.

– SV skal ha en plass i norsk politikk. Og jeg konstaterer av A-medias meningsmåling gir oss seks prosents velgeroppslutning i Nordland, 7,5 i Troms og åtte i Finnmark, sier han t il NRK.no.