Hopp til innhold

Se knølhvalene jakte på sild

De skulle vært i full gang med årets parringslek på bankene utenfor Karibia. Istedet koser knølhvalene seg i sildestimene utenfor Andøya. – Helt unikt, sier forskerne.

NRK på hvalsafari ved Andøy NRK på hvalsafari ved Andøy NRK på hvalsafari ved Andøy

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vanligvis holder disse hvalene til ute i havet. Det er svært sjelden at de trekker så nært mot land, sier hvalforsker Nils Øien ved Havforskningsinstiuttet i Bergen, som ha

forsket på knølhval i Barentshavet.

Insituttet har i det siste fått flere rapporter om knølhval nært land utenfor Andøya i Nordland. Øien sier det ikke finnes noen opplagt forklaring på hvorfor de gjør dette.

– Den umiddelbare årsaken er selvsagt at det er mye sild i området. Men det har det jo vært tidligere også uten at det har vært knølhval her. Derfor kan det ha noe med hvalens naturlige beiteforhold ute i havet, sier Øien.

Spiser sild

Egentlig er knølhvalen en bardehval, som spiser plankton. Men den spiser også sild og annen pelagisk fisk. Forskerne vil nå finne ut klimaendringer kan ha gjort at gjort at hvalens matsituasjon ute i Atlanterhavet har endret seg.

– Silda spiser samme type plankton som knølhvalen, og vi kan heller ikke se bort fra at den konkurrerer med silda om denne føden. Men hvalen spiser også sild, sier Øien.

Skulle vært i Karibia

Knølhval utenfor Andøya

På denne tiden av året vandrer disse dyrene til farvannene rundt Karibia, hvor de parrer seg og føder ungene.

Foto: Kenneth Pettersen

Knølhvalen er utbredt i Norskehavet og Barentshavet. På denne tiden av året vandrer disse dyrene til farvannene rundt Karibia, hvor de parrer seg og føder ungene. Deretter går turen nordover igjen.

– Normalt sett burde også flokken utenfor Andøya vært på vei mot varmere strøk nå. De drar i november og er fremme i februar. Det kan jo tenkes at disse individene må feite seg opp litt før de legger ut på vandringen, sier Øien.

Havforskningsinstituttet har siden 1980-tallet registrert knølhval i Norskehavet og Barentshavet. Det finnes mellom 1300 og 1500 knølhvaler i dette området.

Spekkhoggere på Andfjorden

Det er også mye spekkhoggere på Andfjorden.

Foto: Kenneth Pettersen

I tillegg til knølhvalen koker det med spekkhoggere utenfor Andøya.

– Men et er helt normalt på denne tida. Men knølhvalen er helt spesielt. Utrolig artig, sier hvalforsker Anna Tiu Kristiina Similä.

Hvalsang

Knølhvalen er kjent for sin spesielle parringssang. Knølhvalen synger med strupehodet, og på en god dag kan sangen høres 30 kilometer unna.

HØR EN KNØLHVAL: Opptak av knølhval i Sørishavet fra forskningsskipet G.O.Sars

Hvalen kan bli opp mot 16 meter lang og veie omlag 35 tonn. Navnet kommer av at hvalen har en liten ryggfinne som sitter på en klump (knøl). Knølhvalens overside er mørk med lange knudrete brystfinner. Når den dykker, løfter den ofte halen.

– På undersiden av halen har den et individspesifikt mønster som kan sammenlignes med et fingeravtrykk. Det er slik vi vet at disse hvalene forflytter seg fra Barentshavet i nord til Karibia i sør, sier Øien til NRK.no.