I sommer har debatten rundt turismens skyggesider rast.
Lofoten er blant regionene hvor man sliter med å håndtere den enorme mengden tilreisende, og hvor naturperler skitnes til av både søppel og avføring.
Vaterfjord har gjennom flere år har blitt brukt som dumpingplass, ifølge dykker Marcus Krogtoft.
Foto: Wedive.noTuristene har fått sin dose kjeft for mangel på oppdragelse, men også lokalbefolkningen fortjener en skjennepreken, mener dykker Marcus Krogtoft.
Fredag ble det gjennomført en ryddeaksjon i Vaterfjorden utenfor Svolvær, hvor det ble funnet alt fra vaffeljern til stekeovner, radioer, toaletter og bildekk.
– Dette er søppel som ikke turistene står bak. Hvem har vel med seg vannklosett på ferie, spør Krogtoft retorisk.
– Vi fant både ny og gammel skit, og dette er på ingen måte noe lokalt fenomen. Der det er lett å komme til med bil ser vi dykkere at det dumpes alt mulig.
Kunne hentet opp mer
De 12 dykkerne hentet i løpet av to og en halv time opp 2,5 kubikk søppel. Det over et område tilsvarende 40 x 30 meter.
Marin forsøpling har vært gjenstand for debatt de siste årene.
Foto: Wedive.noMarcus Krogtoft estimerer vekta av alt som ble hentet opp til 1500 kilo, og sier de kunne hentet opp mye mer om de var flere eller hadde hatt bedre tid.
– En betydelig mengde fiskesluker ble også tatt opp. Søppelet er av både nyere og eldre dato. Det er utrolig hva folk kaster fra seg.
– I Lofoten er mange bekymret for søl som følge av oljeboring, men området er ganske forurenset allerede.
– Marin forsøpling har fått økende fokus de seneste årene, ble dere overrasket?
– Marin forsøpling er ikke noe som bare gjelder Lofoten, men vi ble likevel overrasket over å finne så mye i en turistperle.
Bakgrunnen for oppryddingen utenfor Svolvær er «Lofotuka» som nå pågår, og der mange dykkere er samlet på Sandvika camping. Også tidligere år har det blitt ryddet mye marint søppel i Lofoten, forteller Krogtoft.
Foto: Wedive.noMye tungmetaller i havna
For en ukes tid siden fant fridykkere en god del batterier utenfor kaianlegget i Henningsvær, ifølge Krogtoft. Og ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), forteller at det er gjort bekymringsfulle analyser av mengden tungmetaller i Svolvær havn.
Vågan-ordfører Eivind Holst er klar over utfordringen, og sier marin forsøpling har fokus blant politikerne.
Foto: Høyre– Det kjøres et eget prosjekt i Svolvær havn for å få ryddet opp tungmetaller. Her er det eldre virksomhet i regi av Staten som er en viktig årsak, forklarer han.
Holst poengterer at det er forurenser som har ansvaret for å ryddet opp etter seg, men at det ofte er vanskelig å finne ut hvem som har kastet fra seg gjenstandene.
– En ting er uansett klart: Det er ikke er greit å bruke havet som søppelfylling, særlig når det finnes godkjente anlegg for å levere fra seg avfallet. Dette er rett og slett miljøkriminalitet.
– Burde lokalbefolkningen i Lofoten skjerpe seg?
– Alle burde ta ansvar, uavhengig om det er fastboende eller tilreisende.
Norges Dykkerforbund har oppfordret medlemmene til å bidra til søppelrydding langs kysten.
Foto: Wedive.no