Hopp til innhold

Se hva dykkerne fant på havbunnen i Lofoten: – Utrolig hva folk kaster fra seg

Turistene har fått mye kjeft for å forsøple i naturen i Lofoten. – Men også lokalbefolkningen må skjerpe seg, sier dykker.

Fant vannklosett på havbunnen

Funn av et vannklosett på noen meters dyp.

Foto: Wedive.no

I sommer har debatten rundt turismens skyggesider rast.

Lofoten er blant regionene hvor man sliter med å håndtere den enorme mengden tilreisende, og hvor naturperler skitnes til av både søppel og avføring.

Dykker Marcus Krogtoft

Vaterfjord har gjennom flere år har blitt brukt som dumpingplass, ifølge dykker Marcus Krogtoft.

Foto: Wedive.no

Turistene har fått sin dose kjeft for mangel på oppdragelse, men også lokalbefolkningen fortjener en skjennepreken, mener dykker Marcus Krogtoft.

Fredag ble det gjennomført en ryddeaksjon i Vaterfjorden utenfor Svolvær, hvor det ble funnet alt fra vaffeljern til stekeovner, radioer, toaletter og bildekk.

– Dette er søppel som ikke turistene står bak. Hvem har vel med seg vannklosett på ferie, spør Krogtoft retorisk.

– Vi fant både ny og gammel skit, og dette er på ingen måte noe lokalt fenomen. Der det er lett å komme til med bil ser vi dykkere at det dumpes alt mulig.

Kunne hentet opp mer

De 12 dykkerne hentet i løpet av to og en halv time opp 2,5 kubikk søppel. Det over et område tilsvarende 40 x 30 meter.

Hentet opp vannklosett

Marin forsøpling har vært gjenstand for debatt de siste årene.

Foto: Wedive.no

Marcus Krogtoft estimerer vekta av alt som ble hentet opp til 1500 kilo, og sier de kunne hentet opp mye mer om de var flere eller hadde hatt bedre tid.

– En betydelig mengde fiskesluker ble også tatt opp. Søppelet er av både nyere og eldre dato. Det er utrolig hva folk kaster fra seg.

– I Lofoten er mange bekymret for søl som følge av oljeboring, men området er ganske forurenset allerede.

– Marin forsøpling har fått økende fokus de seneste årene, ble dere overrasket?

– Marin forsøpling er ikke noe som bare gjelder Lofoten, men vi ble likevel overrasket over å finne så mye i en turistperle.

Funn av bildekk

Bakgrunnen for oppryddingen utenfor Svolvær er «Lofotuka» som nå pågår, og der mange dykkere er samlet på Sandvika camping. Også tidligere år har det blitt ryddet mye marint søppel i Lofoten, forteller Krogtoft.

Foto: Wedive.no

Mye tungmetaller i havna

For en ukes tid siden fant fridykkere en god del batterier utenfor kaianlegget i Henningsvær, ifølge Krogtoft. Og ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), forteller at det er gjort bekymringsfulle analyser av mengden tungmetaller i Svolvær havn.

Eivind Holst

Vågan-ordfører Eivind Holst er klar over utfordringen, og sier marin forsøpling har fokus blant politikerne.

Foto: Høyre

– Det kjøres et eget prosjekt i Svolvær havn for å få ryddet opp tungmetaller. Her er det eldre virksomhet i regi av Staten som er en viktig årsak, forklarer han.

Holst poengterer at det er forurenser som har ansvaret for å ryddet opp etter seg, men at det ofte er vanskelig å finne ut hvem som har kastet fra seg gjenstandene.

– En ting er uansett klart: Det er ikke er greit å bruke havet som søppelfylling, særlig når det finnes godkjente anlegg for å levere fra seg avfallet. Dette er rett og slett miljøkriminalitet.

– Burde lokalbefolkningen i Lofoten skjerpe seg?

– Alle burde ta ansvar, uavhengig om det er fastboende eller tilreisende.

Leter etter søppel på havbunnen

Norges Dykkerforbund har oppfordret medlemmene til å bidra til søppelrydding langs kysten.

Foto: Wedive.no