Se forsvarsdebatten fra Andøya

Fredag arrangerte «Bevar Andøya flystasjon» forsvarspolitisk debatt på Andenes med toppolitikere fra alle partier.

Fra debatten 23.06.2017

  • Debatten ble sendt direkte på NRK2 og på nettsidene til NRK Nordland og Vol.no fra klokka 16.30 til 18.30.

Freadg var det forsvarsdebatt på Andenes i regi av organisasjonen «Bevar Andøya Flystasjon». Mange sentrale politikere deltar i debatten, som ledes av Christian Borch, tidligere utenriksreporter i NRK.

Christian Borch

Debattleder Christian Borch tror det blir høy temperatur i debatten.

Foto: Tom Øverlie, NRK / Tom Øverlie, NRK

– Det blir en veldig livlig debatt, jeg er i grunnen spent på hvordan jeg skal greie å holde styr på deltakerne. Alle partier er til stede, og bare der ligger det et spenningsforhold, sier Borch.

Langtidsplanen for forsvaret, som ble vedtatt i Stortinget med flertall av Høyre, Frp og Ap i 2016, har vidtrekkende konsekvenser for forsvaret i Nord-Norge og flere lokalsamfunn.

– Utfordringene er store og vi vil fokusere på å debattere problemstillinger og løsninger med et tverrpolitisk og faglig debattpanel.

Selv vil ikke Borch flagge noen mening om flertallsvedtaket i Stortinget om å legge ned Andøy flystasjon til fordel for Evenes.

– Jobben min er å være nøytral debattleder, men det er jo klart at den dype uenigheter som ligger i deler av langtidsplanen til Forsvaret viser at noen ikke har greid å argumentere på en overbevisende måte.

Feirer 75 år

Orion-fly på Andøya

Denne helga feirer 333 Orion skvadronen 75 år og Andøya Flystasjon 60 år med blant annet et stort flyshow lørdag 24. juni.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Hilde Flobergseter, som er leder for Bevar Andøya flystasjon (BAF) er glad over at så mange framtredende politikere umiddelbart takket ja til å delta i debatten.

– Forsvaret i nord og overvåkningen av nordområdene er viktig for Norge og Nato. Effekten av langtidsplanen bør være et tema i stortingsvalget til høsten.

BAF mener at tallgrunnlaget og utredningen som førte til vedtaket om nedleggingen av Andøya Flystasjon inneholder vesentlige feil.

– Vi krever at regjeringen og Forsvarsdepartementet legger alle kortene på bordet til gjennomsyn og iverksetter ekstern kvalitetssikring av avgjørelsen, sier hun.