NRK Meny
Normal

Se de utrolige jojo-triksene til Mathias (18)

Med disse triksene håper Mathias Ditlefsen fra Sortland å nå til topps når han i august reiser til Japan for å kjempe mot flere tusen andre i VM i jojo.

Mathias Ditlefsen

18-åringen har tidligere også deltatt på UKM.

Foto: Privat

Mange husker nok leketøyet «jojo» fra friminuttene på skolen. Mange har kanskje også prøvd seg på triks som «gå tur med hunden», «jorda rundt» og «vuggen». Men få har nok tatt turen til VM for å prøve seg blant de beste i verden.

18 år gamle Mathias Ditlefsen fra Sortland hører til disse relativt få som har tatt hobbyen til et profesjonelt nivå. I august tar han med seg jojoen til Tokyo for å kjempe mot flere tusen andre.

– Jeg var med i VM i Praha i fjor også, og der gikk jeg til topps i min klasse. I år blir nok nivået høyere, med opp mot 10 0000 deltakere fra hele verden, sier Ditlefsen.

Mathias Ditlefsen fra Sortland

Mathias Ditlefsen fra Sortland bruker i snitt 3–4 timer hver dag på jojo.

Foto: Privat

Trener 3-4 timer hver dag

En jojo er i utgangspunktet et ganske enkelt leketøy som består av to trinser og som holdes sammen med en kort aksel som en hyssing er festet til.

Mathias Ditlefsen fra Sortland

Ditlefsen skal i fem dager kjempe om VM-tittelen i Japan.

Foto: Privat

Trinsene og akslingen går opp og ned langs snora mens de roterer, og målet er å gjennomføre ulike knep som skal imponere dommerne i den beinharde konkurransen.

– Konkurransen varer i fem dager med kvalifikasjonsrunder og finalerunder. Det er om å gjøre å kvalifisere seg helt til finalen, sier Ditlefsen.

Han forklarer at det i VM konkurreres i fem ulike grener.

– I min klasse er det kanskje mellom 2000 og 3000 andre.

– Hva kreves for å vinne?

– Man må trene hardt for å kunne hevde seg. Det varierer litt hvor mye jeg trener, men i snitt er det snakk om tre-fire timer hver dag.

Kan få sponsoravtale

Mathias Ditlefsen fra Sortland

Drømmen er å kunne gjøre et levebrød ut av hobbyen, forteller Ditlefsen.

Foto: Privat

Når Ditlefsen reiser til Asia om en måneds tid, er det først og fremst heder og ære som venter, dersom han skulle vinne.

– Man vinner også en pengepremie, og kan få en sponsoravtale.

En sponsoravtale innebærer at man blir del av et team som reiser verden rundt for å delta på konkurranser, forklarer 18-åringen.

– Drømmen er å kunne leve av dette. Jeg har også veldig lyst til å starte en bedrift for å selge jojoer på nett, avslutter han.