NRK Meny
Normal

Se «språkgeniet» David (1,5) imponere

David har i en alder av bare 20 måneder lært seg både tall, farger og bokstaver. – Foreldre spiller en viktig rolle når barnet skal utvikle språket sitt, sier forsker.

20 mnd. gamle David har lært seg både bokstaver, tall og former på engelsk.

Det har gått noen måneder siden dette videoopptaket ble gjort, og David er i dag blitt to år og enda mer talefør, ifølge familien. Her sammen med søster Sarah Exclamador Johansen.

«Red, white, purple. One, two, three. Star, circle, oval»​.

Familien fra Leirfjord

Far Jan Reidar Johansen og mor Elda Exclamador Johansen sammen med barna David og Sarah.

Foto: Privat

20 måneder gamle David Exclamador Johansen fra nordlandskommunen Leirfjord har lært seg både farger, tall og former på engelsk – til foreldrenes store begeistring.

– Han er veldig skarp, og har lært seg masse på engelsk allerede, sier far Jan Reidar Johansen.

Noe av årsaken, er at det snakkes flere språk hjemme, forklarer Johansen. Mor Elda Exclamador Johansen er nemlig fra Filippinene.

– Han henter også veldig mye fra TV og nettsider som YouTube.

Synger på engelsk

David, som siden denne videoen ble filmet har rukket å bli to år, har imponert flere på Facebook. En video som foreldrene har lagt ut, har fått over 1000 visninger og flere kommentarer, forteller Johansen.

Mor Elda forteller at det har vært vanskelig å få barnehageplass til 2-åringen, og at hun derfor har hatt god tid til å følge han opp hjemme.

– Jeg pleier å synge for han på engelsk. Når jeg leker med han, pleier jeg å spørre om både farge og form på ting rundt oss, sier hun.

Hun råder foreldre til å ha tålmodighet.

– Det kan hjelpe å repetere ord og uttrykk.

– Foreldrene spiller en viktig rolle

Forsker Kjellrun Thora Englund

Forsker Kjellrun Thora Englund ved NTNU.

Foto: NTNU

Førsteamanuensis Kjellrun Thora Englund ved Psykologisk institutt ved NTNU forteller at foreldre spiller en viktig rolle når barn skal utvikle språket sitt.

– Det vi ser David gjøre her, er å gjenkjenne bokstaver, tall og så videre. Han setter navn på formen som tegnes. Dette kan små barn lære, sier Englund.

Hun påpeker at dette ikke er det samme som å lese, fordi lyden av bokstaven ikke kan brukes sammen med andre lyder i lesing av ord.

– Små barn kan lære navn på ord og gjenta disse når de blir presentert. Dette heter «helordslæring» og er, på samme måte som det David viser, gjenkjenning av visuelle former og navnet på disse.

– Snakk «babyspråk»

Såfremt barnet har startet med sine første ord, er det ikke noe i veien for at barnet kan lære bokstaver, tall og lignende på samme måte som det David gjør, sier Englund.

– Velg tema som barnet er interessert i. Du og barnet kan også leke med bokstaver og tall, forutsatt at barnet synes at dette er gøy. Ikke vær redd for å snakke «babyspråk» til babyer. Det endrer seg naturlig over tid.

Det du imidlertid bør unngå, er å rette på små barn, fordi de sier noe feil.

– Dette er en feiloppfatning. Munn og svelg hos små barn er ikke utviklet enda, og derfor blir talelydene annerledes enn den voksne har, sier Englund.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.