Én person savnet etter snøskred på Bjørnfjell: – Det er vanskelige leteforhold

En mann i 20-årene er savnet etter et snøskred på Bjørnfjell utenfor Narvik. Værforholdene gjør letearbeidet svært vanskelig. – Vi vet omtrent hvor rasstedet er, men helikopterne må vente på å komme seg inn, sier Hovedredningssentralen.

Skred NArvik

I dette området skal en mann ha blitt tatt av et snøskred torsdag ettermiddag.

Foto: Skjermdump

Torsdag ettermiddag ble en mann tatt av et snøskred ved Rundfjellet på Bjørnfjell øst for Narvik i Nordland, like ved grensen til Sverige.

Ifølge politiet skal mannen, som er i 20-årene, ha kjørt scooter da raset gikk. Det skal ha skjedd ved 14-15 tiden torsdag.

Mannen er hjemmehørende i én av nabokommunene.

Værforholdene gjør letearbeidet vanskelig, ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø.

– Det er dårlig vær i området. Vi har ett ambulansehelikopter fra Tromsø og ett Sea King helikopter fra Bodø som venter på å komme seg inn i området, sier redningsleder Raymond Prestøy til NRK.no klokka 22.30 torsdag kveld.

Helikoptrene må vente

Det er snøbyger på tur inn i området, og ett av helikopterne prøver å komme seg inn, opplyser redningslederen.

– Vi har et slags omtrent bilde om hvor rasstedet er. Det er litt diffust ennå, men det er ett sted på grensen mellom Norge og Sverige, sier Prestøy.

– Begge helikoptrene står nå i Narvik og avventer på grunn av for dårlig vær, sier redningsleder Olav Bjørgaas ved HRS til NRK klokka 23.

– Vi håper å få lokalisert skredet og få vurdert skredfaren såpass at det går an å sette inn personell for å søke etter mannen. Men for øyeblikket når vi ikke inn til området, legger han til.

Nå forsøker de å få inn søkemannskaper med helikopter eller langs bakken, dersom været tillater det torsdag kveld.

– Hvis ikke vi klarer det på grunn av været blir det vanskelig å få til noen større innsats før det lysner i morra, sier Bjørgaas.

To andre i sikkerhet

To andre personer skal ha vært med mannen, men de befinner seg nå på Bjørnfjell Tollsted, opplyser operasjonssentralen ved Midtre-Hålogaland politidistrikt til NRK.no like før klokka 21.

Det skal ha vært én av disse som varslet politiet om skredet, forteller politiet. Det skal være en slektning av mannen.

Mannen ringte ifølge NTB til politiet klokka 19.44 torsdag kveld.

Kan være reingjetere

Operasjonsleder Anne Karlsen i Midtre-Hålogaland politidistrikt sier til NTB at mennene kan være reingjetere på vei i fjellet.

Politi har rykket ut sammen med letemannskaper fra Røde Kors. Redningshunder bistår i søket. Også Hovedredningssentralen bidrar.

– Vi hjelper politiet med å få hunder opp i området, og skal starte systematisk søk der oppe. Helikopter er sendt fra Tromsø, sier vakthavende Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.

Flere frivillige har også meldt seg for å delta i søket.

Dårlig vær

Det er om lag én times kjøring med snøscooter til området hvor mannen ble tatt av skredet.

Det er dårlig vær i området, og det meldes om en del vind og snø.

De siste dagene har det vært kraftig nedbør, sterk vind og relativt mildt i Narvik-området. Over omlag 700 meter har nedbøren kommet som snø, skriver Fremover.

Foreløbig venter de frivillige letemannskapene på klarsignal, og har blitt holdt igjen fra å reise ut til skredområdet, skriver avisa.