NRK Meny
Normal

Sauer forvillet seg på fjellhylle: – Har aldri opplevd lignende

Hvordan de tre sauene klarte å forville seg til denne fjellhyllen i Hadsel, er uvisst. Nå starter en redningsaksjon for å få hentet dyrene ned.

Sauer fast i fjellet

Hvordan disse sauene har kommet seg hit, er uvisst.

Foto: Privat

Sauene sitter høyt i et område som ligger på 600 meter ved Åselvdalen i Lonkanfjorden, skriver Vesterålen Online. Klatrer Svein-Roar Martinsen, som i mange år har drevet med redning av sau i bratte og vanskelig tilgjengelige områder, skal tirsdag forsøke å hente sauene ned – hvis ikke været blir for dårlig.

– Noen oppdrag klarer jeg å gjøre alene, men her må det både heises og fires, noe som gjør at jeg trenger hjelp av minst en person til, sier Martinsen til NRK.

Han beregner at hele operasjonen vil ta mellom åtte og ti timer, og forteller at han er i kontakt med en klatrer til som muligens har tid til å være med.

– Selv har jeg siste feriedag i morgen, men han andre har litt vanskeligheter med å ta seg fri. Så det er ikke hugget i stein enda. Alternativt må vi se om vi klarer å få det til i helgen.

Sauer fast i fjell

Sauene står fast ved Møysalen, skriver Vesterålen Online.

Foto: Privat

NRK har vært i kontakt med bonden selv, som håper erfarne fjellfolk som har tid til å hjelpe tar kontakt med Martinsen, slik at sauene blir hentet ned.

– Vi har aldri opplevd noe slikt tidligere, og håper selvfølgelig at dyrene blir reddet så snart som mulig, skriver vedkommende i en SMS.

Kan bli et bytte for rovfugler

Hvor lenge dyrene har befunnet seg på denne fjellhylla, er vanskelig å si, ifølge Martinsen.

– Bonden gjorde første kontakt med sauene torsdag i forrige uke. Da hadde de vært der en stund. Hvor lenge de klarer seg der, er avhengig av hvor mye mat de har tilgjengelig. Men jeg har opplevd sau som har klart seg et par uker med begrenset mat tilgjengelig.

Når dyrene blir svake, blir de et lett bytte for rovfugler, som stuper ned og prøver å presse dem utfor kanten.

– Neste skritt vil derfor være å skyte sauene ned, for deres egen del, hvis vi ikke klarer å få dem ned. Det gjør man selvfølgelig ikke fordi man har lyst, men fordi de ikke skal pines.

Speider etter sauene

Her ses fjellet på avstand.

Foto: Privat

Mange oppdrag

Den erfarne klatreren forteller at han bare siden juni har brukt cirka 100 timer på slike frivillige oppdrag. Det er mer enn de to-tre siste årene til sammen.

– Det er lenge siden forrige gang så mange sauer har gått seg fast i fjellet. Det må være et kull ekstremsport-sauer i år, sier Martinsen.

– Hva er utfordringen ved slike oppdrag?

– I det området her er det mye råttent og løst fjell. Det gjør klatring og dårlig vær til en uegnet kombinasjon. Ellers så er det å unngå at dyrene blir skremt, slik at de faller utfor. Man må også passe på sin egen sikkerhet, og gjøre gode vurderinger underveis, sier Martinsen.