NRK Meny
Normal

Nå kommer 25 bjørner til!

Aldri før har bjørn tatt så mange sau i Nordland som i fjor.

- Bjørnen har smadret og drept for moros skyld, mener gårdbruker Linda Liland i Hattfjelldal

- Bjørnen har smadret og drept for moros skyld, mener gårdbruker Linda Liland i Hattfjelldal i Nordland.

Foto: Inger-Lise Bleikvassli

Likevel må sauebøndene forberede seg på 15-25 nye bjørner hvis Stortingets målsetninger skal oppfylles.

- Antallet må opp

Det er ikke tvil, bjørnebestanden i Nordland skal opp. Grunnen er et vedtak Stortinget gjorde i forrige periode. De vil ha to binner som hvert år får unger i Nordland fylke. Men for å få to nye ungeflokker i året, er det ikke nok med dagens bestand.

- Bestanden skal betydelig opp, hvor mye er ikke helt klart, men omtrent 20 nye bjørner trengs, sier Roar Høgset, miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Nordland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For selv dagens bestand er større enn på lenge, må den altså minst tredobles for å nå stortingets målsetninger. Det betyr 15-25 nye bjørner til fylket. Dette til tross for at fjoråret var et katastrofeår for sauenæringen.

- Vil gi store tap

Beregninger direktoratet for naturforvaltning har gjort, viser at 500 sauer ble tatt av bjørn i fjor, og dette er en tidobling på bare seks år. Men Høgsæt sier at dette må en bare forvente.

- Vi har jo hatt en økning av bjørnebestanden, og da må man regne med dette. Bjørnen er jo tross alt et rovdyr. Med de bestandsmålene vi har må vi dessverre frykte at vi får økende tap i årene som kommer, sier Høgset.

Brunbjørn

- Dersom det kommer 15-25 flere slike i Nordland mener flere sauebønder de bare kan legge ned drifta.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

- Bare å legge ned

Hvis en skal nå de målene Stortinget har satt, kan altså sauenæringen komme til å få økte tapstall til bjørn i årene framover.

Pål Ove Wika, sauebonde i Grane kommune, tror at så mye ny bjørn til fylket kan bety kroken på døra for sauebønder.

- Bøndene lever ikke i et vakum. Når arbeidsplassen til bonden forsvinner går det også ut over hele bygdesamfunn. Så dette vil ha veldig store ringvirkninger.

Les også: Jakter drapsbjørn

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.