Hopp til innhold

Sauebonde må møte i retten etter at han skjøt og drepte Shila (3)

Sauebonden som skjøt og drepte elghunden Shila (3) i Sortland i Vesterålen, nekter å vedta forelegget på 7000 kroner. Nå er det duket for rettssak.

Elghunden Shila

Hunden Shila ble skutt av en bonde som har forklart til politiet at den jaget et lam på beite.

Foto: Privat

– Mitt største ønske er å få en ny hund.

Det forteller Raymond Nikolaisen til NRK etter at hunden Shila (3) ble skutt og drept av en sauebonde i august.

– Jeg har sendt inn krav til politiet om erstatning fra sauebonden for å kjøpe ny hund. Jeg håper han kan få en lekse og at det blir slutt på dette.

– Har ødelagt en annen manns eiendom

Sauebonden har tidligere forklart til politiet at hunden jaget et lam på beite. Etter at han ble tipset om dette, valgte han å skyte hunden. Nå nekter sauebonden å vedta forelegget på 7000 kroner han har fått for å bryte straffelovens paragraf 291.

– Dette er en straffbar handling som er blitt etterforsket. Sauebonden har ødelagt en annen manns eiendom uten at han har tilgang til det, sier lensmann Bjørn Larsen i Lødingen.

– Kunne ha avverget situasjonen

Tidligere hundeeier Nikolaisen mener sauebonden hadde andre alternativer enn å skyte Shila.

Nikolaisen mener han burde fått et telefon først, ettersom han befant på hytta ikke langt unna. Han mener mannen som tipset om hundene visste at Nikolaisen var eieren.

– Bonden brukte over en halvtime på å komme til området hvor hundene var, jeg hadde ikke brukt mer enn ti minutter. Jeg kunne ha avverget hele situasjonen.

Kvelden i forveien hadde hundene hans stukket av og Nikolaisen meldte dette til politiet.

– Før vi fikk tak dem ble altså Shila skutt, sier han.

– Bør forsøke å stanse jagingen på annet vis

I hundeloven paragraf 14 står det: «Når en hund jager eller angriper tamrein eller husdyr som beiter lovlig, (...) kan det utsatte dyrets eier, innehaver eller den som passer dyret, gjøre det inngrep mot hunden som fremstår som nødvendig for å avverge skade, så sant inngrepet ikke går lenger enn nødvendig og ikke utover det forsvarlige».

– Det er ikke slik at enhver jaging nødvendigvis er forstadiet til et angrep. Det er ingen generell regel som sier at man kan skyte hund som jager sau, sier advokat Karina Rankin.

– Hvis jagingen kan stanses på annen måte, for eksempel ved at saueeieren opptar hunden, griper tak i den og tar den i forvaring, er det dette de først og fremst skal gjøre, sier Rankin.

NRK har forsøkt å få kontakt med sauebonden uten å lykkes.