Hopp til innhold

Sauebonde i harnisk over gaupene: – Kan like godt legge ned

– Det er ingen bønder i landet som opplever større rovdyrtap enn vi gjør akkurat nå. Vi kan bare legge ned hele sauenæringa i Saltdal om dette får fortsette, sier sauebonde Per Arne Knædal.

Per Knædal

STORE ROVDYRTAP: – Jeg inviterer gjerne Miljødepartementet opp hit for å se hvor ille det er, sier sauebonde Per Arne Knædal.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Saue- og reinsdyrsnæringen i Indre Salten sliter som følge av rovdyrangrep. Så langt i 2013 er det registrert 23 rovdyrdrepte dyr – det er 18 mer enn på samme tid i 2012.

– Jeg inviterer gjerne Miljødepartementet opp hit for å se hvor ille det er, sier sauebonde Per Arne Knædal til NRK.no.

I 2013 var årets kvotejakt på gaupe i Nordland regulert til seks dyr. Jakta var over på første dag, som følge av at to hunngauper ble skutt og drept i Hemnes og Rana. Årets kvotejakt tillot bare at to hunndyr ble avlivet.

Når denne grensen var nådd skulle jakten avvikles umiddelbart.

(artikkelen fortsetter under)

Jaktlag skjøt gaupe i Beiarn

Denne hanngaupa hadde trolig drept 13 rein før den ble skutt.

Foto: Jan Steen

Største tapet i Norge

Ifølge bøndene i Indre Salten har ikke årets kvotejakt ikke vært med på å regulere bestanden, og Saltdal kommune har klaget inn vedtaket til Miljøverndepartementet.

Vi sliter med det største tapet i Norge akkurat nå. Det er altfor mange rovdyr i forhold til beiteområder. Det er bare et tidsspørsmål før vi må legge helt ned. Det er ikke mulig å drive forsvarlig når 20 prosent av beitedyra forsvinner til rovdyr, forteller sauebonden.

– Fire gaupefamilier i Indre Salten

I Indre Salten forsyner både jerv, gaupe og bjørn seg av beitedyrene både sommer og vinter. Det nasjonale bestandsmålet for gaupe, som er vedtatt av Miljøverndepartementet, sier at det skal være 10 årlige ynglinger i Nordland. I midtfylket som Indre Salten er en del av, er bestandsmålet på tre årlige ynglinger.

Sauer

Sauene på båsen til Per Arne Knædal ser ut til å glede seg til å komme ut i skogen til våren. Matfar gleder seg ikke like mye.

Foto: Per Arne Knædal / NRK

I år er det observert fire gaupefamilier bare i Indre Salten, hvorav tre av dem befinner seg i Saltdal, Beiarn og Bodø. Det vil si at vi oppfyller kravene til ynglinger og vel så det, allikevel får vi ikke regulere ned bestanden i distriktet, sier Marianne Hoff som er jordbrukssjef i Saltdal kommune.

– Skutt i været

Ifølge Hoff ble 392 rein og sau erstattet av rovdyrserstatningsordningen i 2012. Alle disse dyrene ble tatt av gaupe.

Tallene har skutt i været i det siste. Om vi ikke får gjort noe med gaupebestanden her snart, så vet jeg ikke hva som vil skje når man slipper løs sauen til sommeren. Vi frykter høye tapstall, forteller hun.

– Aksepterer høye tap

Etter at klagen i første ledd ble avslått hos Direktoratet for naturforvaltning (DN), er den nå videresendt til Miljøverndepartementet, som vil ta en endelig avgjørelse.

Vedtaket i DN viser bare at de aksepterer så store saue- og reintap til rovdyr. Det er meningen at kvotejakta skal være med å regulere bestanden, men sånn som den er i dette tilfellet, har den liten eller ingen innvirkning på gaupebestanden i Indre Salten, forteller Hoff.

Jordbrukssjefen håper nå at Miljøverndepartementet vil behandle klagen før lisensjakten avsluttes 31. mars.

Sauer

– Vi sliter med det største tapet i Norge akkurat nå. Det er altfor mange rovdyr i forhold til beiteområder, sier Per Arne Knædal.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Jeg synes at det er vanskelig å forstå at nesten halvparten av bestandsmålet skal oppholde seg i Indre Salten og at vi må bære gaupeveksten i fylket. Tiden begynner å bli knapp og jeg håper de behandler klagen i vår favør, før lisensjakten avsluttes i slutten av mars, sier hun.

Miljøverndepartementet

Avdelingssjef Brita Slettemark i avdeling for naturforvaltning i miljøverndepartementet sier at de har registrert klagen fra Saltdal kommune.

Det er veldig mange saker å behandle før påske og jeg er klar over at det haster, men vi kan ikke gi noe estimat på når klagesaken er ferdigbehandlet, avslutter hun og poengterer at det er jaktstopp i påsken, sier hun til NRK.no.