Hopp til innhold

– Rakk knapt å snu før han ringte igjen

Hele tre ganger kjørte den samme sjåføren seg fast på vinterføret.

Lastebil Frøskeland

KJØRTE AV VEIEN TRE GANGER I LØPET AV KORT TID: Bergingsmannskapene måtte rykke ut tre ganger for å hjelpe dette vogntoget. Til slutt satte de seg selv bak rattet og førte vogntoget trygt ned fra fjellet.

Foto: Vendela Remme-Klaussen

Vanskelige kjøreforhold med mye sludd og snø har skapt store trafikale problemer på veiene i Nordland det siste døgnet.

I bare Rana-området på Helgeland er det tolv vogntog som har kjørt seg fast i løpet av fredag kveld og lørdag formiddag.

Likevel er det få som hadde mer uflaks enn den utenlandske sjåføren som skulle prøve seg på vinterføret i Vesterålen.

Hele tre ganger i løpet av fredag ettermiddag og kveld måtte bergingsmannskapene rykke ut for å hjelpe det lituaske vogntoget opp av grøfta.

Stengte hovedvei i mange timer

Første melding fra vogntoget kom i 14.30-tiden fredag ettermiddag.

Da hadde sjåføren satt seg fast i snøværet på Frøskelandsfjellet i Sortland. Det skapte lange køer, stengte for ambulansepersonell og førte til at veien var stengt i nesten fire timer.

Vendela Remme-Klaussen var en av personene som ventet i kø.

– Det gikk utrolig sakte. Vi kom oss ikke avgårde før ved 18.30-tiden. Det ble en lang dag, sier Remme-Klaussen som var på vei hjem fra skolen.

Bergingsoppdraget tok flere timer, men til slutt fikk de vogntoget opp på veien igjen. De vinket mannen avgårde og startet på tilbaketuren.

Vogntog

TRØBBEL PÅ VEIENE: Snø og vanskelige kjøreforhold har skapt store problemer på veien. Lørdag formiddag sperrer dette vogntoget hovedveien til Sverige i Junkerdalsura. Det er usikkert når veien kan åpne igjen.

Foto: Robin A Edvardsen

Kjørte av etter ti minutter

Men det tok bare ti minutter før neste telefon kom.

– Bergingsbilen rakk så vidt å snu før de måtte tilbake. Da hadde samme vogntoget satt seg fast, forteller operasjonsleder Tom Johansen ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

– Hele tre ganger måtte de samme berginsmannskapene hjelpe den samme mannen. De kjøpte til og med nye kjettinger til sjåføren, men selv da kjørte han av veien.

Bergingsmannskapene kjøpte til og med nye kjettinger til sjåføren. Selv da kjørte han av veien.

Operajonsleder ved Midtre Hålogaland politidistrikt

Første gangen vogntoget kjørte av ble veien stengt i flere timer, men ved de to øvrige gangene kunne personbiler passere.

Bergingsmann satte seg selv bak rattet

Men etter å ha berget det samme vogntoget tre ganger på få timer, tok berginsmannskapene grep.

En av de ansatte satte seg selv bak rattet på vogntoget, førte det trygt ned fjellet og parkerte det i sentrum av Sortland.

– Dette var nok første gang sjåføren hadde kjørt på vinterføre. Da er det ikke så lett. I tillegg var ikke vogntoget godt nok skodd. Det har han fått pålegg om å rette opp i, noe han også delvis har gjort.

Fullastet med fisk

Lang kø

LANG KØ: Slik så det ut på Frøskelandsfjellet etter at vogntoget hadde kjørt av veien første gang.

Foto: Vendela Remme-Klaussen

Foreløpig har sjåføren kjøreforbud.

– Han fortalte at han skulle Bjørnfjell med lasten. Der er det minst like vanskelige kjøreforhold, så vi hadde ikke spesielt lyst til å slippe han ut på veien igjen. Likevel er det begrenset hvor lenge vi kan holde han. Vogntoget er fullastet med fisk og kan ikke stå alt for lenge. Samtidig må vi ta hensyn til trafikksikkerheten, sier operasjonslederen.

– Kjør forsiktig

Vei Veitrafikkesentralen i Nordland har telefonen ikke stått stille etter snøfallet.

Spesielt er det vanskelige kjøreforhold på E12 over Umbukta. Der står det nå et vogntog fast og sperrer vegen, og det er usikkert når vegen vil åpne igjen.

Vegtrafikksentralen ber folk sko seg godt dersom de må ta turen over Umbukta i dag.

Tjernfjell

STÅR FAST: Lørdag formiddag står dette vogntoget fast ved Tjernfjell.

Foto: Leserbilde