Hopp til innhold

Satser på lokal mat

Lei av hamburger og biffsnadder? Ny satsing skal få nord-norske spisesteder til å satse på lokal tradisjonsmat.

Raymond Andreassen og er daglig leder ved Løvolds Kafeteria i Bodø.

SATSER: Raymond Andreassen og er daglig leder ved Løvolds Kafeteria i Bodø.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

I pilotprosjektet som starter til høsten er kokker, lærlinger og faglærere invitert til kurs i å skape entusiasme for lokale mattradisjoner. Serveringssteder i Nord-Norge skal få lære mer om bruk av lokal mat og matkultur.

- Vi har en fantastisk matkultur i Norge. Den er unik, eksotisk, spennende og anderledes, og ikkje minst har vi fantastisk flotte råvarer å by på.

Det sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Matkultur Harald Osa. Det er Fiskeri og Kystdepartementet som har bevilget en halv million kroner til stiftelsen, som i første omgang skal kjøre kurs i Nord-Norge.

- Viktig for bransjen

Lettsaltet torsk

Serveringssteder i Nord-Norge skal lære mer om lokal mat og matkultur. Dermed kan det bli mer torsk og mindre tapas på menyene i nord etterhvert.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

- Vi er veldig opptatte av å ta til oss utenlandske trender, men vi glemmer mye av det våre forfedre er fostret opp på.

Det sier daglig leder Raymond Andreassen i en av landsdelens eldste spisesteder, Løvolds Kafeteria i Bodø. Her har de mange års erfaring i å bruke lokal, hjemmelaget husmannskost. Han mener et kurs i lokal matkultur er nettopp det bransjen trenger.

- Man blir aldri utlært i dette. Det er viktig å få nye ideer og å bruke dem på en annen måte enn det man opprinnelig lærte, for å gjøre dem mer spennende for folk, sier Andreassen.

Kan bli landsomfattende

Harald Osa i Stiftelsen Norsk Matkultur sier det blir stadig mer populært i bransjen å bruke, og å være stolt av norsk tradisjonsmat.

- Det å få serveringssteder og bransjen vår til å i enda større grad å bruke tradisjonsmat og være stolt av det, det tror jeg er kjempeviktig, mener han.

Dersom prosjektet blir vellykket er det meningen at slike kurs skal tilbys over hele landet. Muligens blir det da etterhvert mindre å se av biffsnadder og hamburgere på norske spisesteder. Raymond Andreassen på Løvolds Kafeteria er i hvertfall klar når kursene startes til høsten.

- Ja, det kunne jeg absolutt ha tenkt meg til, sier Andreassen.