Normal

Satser mot ny sesong etter å ha blitt rammet av massiv skogbrann

Hundekjører Joar Leifseth Ulsom fra Rana har fått støtte fra hele verden etter at han mistet både utstyr og mye av eiendommen sin i en stor skogbrann i juni. Nå er han klar for nye utfordringer.

Ulsom på eiendommen, omgitt av utbrente uthus med sleder og utstyr.

Ulsom på eiendommen, omgitt av utbrente uthus hvor det var lagret sleder og utstyr.

Foto: MILLE PORSILD

Ulsom ved registreringen

Ulsom ved registreringen. 3000 dollar må han ut med for å registrert seg til løpet, som forøvrig er sponset av Helgeland Sparebank.

Foto: Porsild

NRK skrev i midten av juni om hvordan Ulsom og samboeren hans ble rammet av en enorm skogbrann ved parets hjemsted i Willow i Alaska. Minst 26 familier mistet hjemmet sitt i brannen, som gikk under navnet «Sokeye Fire».

Til tross for at Ulsom selv mistet mye av eiendommen i brannen, i tillegg til utstyr for flere titalls tusen kroner, hindret ikke det 28-åringen i å nylig melde seg på verdens lengste hundeløp – Iditarod, for fjerde året på rad.

– Vi har akkurat fått strømmen tilbake. Jeg har opplevd nok dramatikk for en stund, og håper dette blir et bra år for meg og hundene mine. Akkurat nå er jeg bare glad for å kunne registrere meg til løpet nok en gang, og at familien og dyrene mine er trygge, sier Ulsom.

Store skader på eiendommen etter brannen

Store skader på eiendommen etter brannen.

Foto: Mille Porsild

Kom på 6. plass

NRK har skrevet flere saker om hundekjøreren fra Rana. I år kjempet han i nevnte hundeløp for tredje året på rad.

Med en 6. plass i 2015, en 4. plass i 2014 og en 7. plass i 2013, er Ulsom nå en av bare to kjørere i historien som har tre topp-7 plasseringer etter like mange år. Den eneste som kan si det samme, er konkurrenten Emmitt Peters fra Ruby i Alaska.

I 2014 kjørte Ulsom strekningen mellom Anchorage og Nome på den femte raskeste tiden i løpets historie, mens han året før ble den raskeste nykommeren noensinne.

Ulsom ankommer Nome under Iditarod 2015

Ulsom ankommer Nome under Iditarod 2015.

Foto: MILLE PORSILD

Massiv støtte

Ulsom ser fram til nye løp, men er i dag mest glad for den massive støtten etter den store skogbrannen.

– Folk fra hele verden har vist så mye omtenksomhet og giverglede at det er vanskelig å forstå, sier han.

USA-ALASKA/WILDFIRE Willow Fire Capt. Leo Lashock responds to an out of control wildfire burning near Willow, Alaska

Tykk røyk ved Parks Highway nær Willow, Alaska. Bildet er tatt 14. juni. På tidspunktet bildet ble tatt, hadde flere husstander fått beskjed om å evakuere – deriblant Ulsoms samboer.

Foto: HANDOUT / Reuters

Fem deltakere

Per nå er det fem deltakere som har meldt seg på neste års utgave av Iditarod. Tre av disse er vinneren av årets «Finnmarksløpet» og regjerende verdensmester, Sigrid Ekran, i tillegg til veteran Ketil Reitan og nykommer Dag Olsen.

Løpet starter i Anchorage, Alaska 5. mars neste år.

Laster kart, vennligst vent...