NRK Meny
Normal

SAS stopper avisene

Kutt i flyavgangene til SAS fører til at aviser ikke kommer tidsnok fram til Nord-Norge.

Tre SAS-fly på bakken

STÅR I SOMMER: Færre flyavganger i sommer gjør at flere osloaviser sliter med å nå fram til abonnentene i landsdelen i tide.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Jeg synes det er trist at de skal ha så ustabile rammebetingelser når det gjelder distribusjon, sier sjefsredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes.

Etter at SAS kuttet de siste kveldsavgangene fra Oslo til flyplasser i Nord-Norge i sommer, sliter flere osloaviser med å nå fram til abonnentene i landsdelen i tide. Vårt Land er en av dem.

- Det er ganske uholdbart utifra et faglig avissynspunkt, sier Simonnes.

De mindre sliter

Helge Simonnes

FRYKTER LESERTAP: Sjefsredaktør i Vårt Land Helge Simonnes frykter frafall av lesere pågrunn av dårlig tilbud fra SAS.

Foto: Vårt Land

Det er de mindre osloavisene som sliter. Spesielt Vårt Land, med 900 abonnenter og andre mottakere i Nord-Norge. 3 dager i uken kommer avisen for sent, fordi siste flyavgang fra Oslo med SAS er kuttet i sommer. Nasjonen, Klassekampen og Morgenbladet blir trykket tidligere på dagen, men blir også rammet de gangene avistrykkingen tar lang tid.

- Vi ønsker å være en riksspredt avis for hele Norge og legger mye ressurser i det. Når vi ikke får det tilbudet fra flyselskapet som vi er vant til så er det klart det er skuffende, sier Simonnes.

Kun midlertidig

Informasjonsrådgiver i SAS, Gro Elin Hansen, sier ruteendringene kun er midlertidige, når persontrafikken er lavest.

- I SAS tilpasser vi programmet vårt til sesongen. Dette er en midlertidig ordning fordi vi må tilpasse programmet til når det er trafikk rett og slett. Tilbudet kommer tilbake 1. september, sier Hansen.

Frykter færre lesere

De største riksavisene som Dagens Næringsliv, VG og Dagbladet har egne trykkerier i nord, og er uavhengig av kveldsfly fra Oslo. Men for mindre aviser blir en slik løsning for dyr. Vårt Land har fått mange henvendelser fra kunder, og frykter nå de skal miste lesere.

- Vi har jo orientert våre kunder om at dette er en sak vi ikke kan rå med. Vi håper at kundene våre har forståelse for den situasjonen. Det er noen ting som er innenfor vårt mulighetsområde og det er noen ting som er utenfor. Denne saken faller inn under sistnevnte kategori, sier sjefsredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes.