NRK Meny
Normal

SAS-sjef: – Bodø må prioriteres før Hauan

– Dersom politikerne må velge mellom ny storflyplass i Mo i Rana og utbygging av flyplassen i Bodø, er det ingen tvil om hva de bør velge, mener SAS-topp.

Bilder fra prosjektet «Ny by - ny flyplass»

Bodø ønsker å flytte flystripa for å frigjøre mer areal. Målet er å få prosjektet inn i Nasjonal Transportplan, som skal behandles i Stortinget i 2017.

Foto: Bodø kommune

– Ser vi bort fra Tromsø er Bodø lufthavn det største navet i Nord-Norge. Vi vet jo at dagens lufthavn må ha en ny rullebane i løpet av relativt få år, sier direktør for samfunnskontakt Ove Myrold i SAS.

Han mener at Bodø må ha forrang foran flyplassen som er planlagt i Rana.

– Bodø har en stor trafikk, og er helt avgjørende for distriktene. Selv om det kommer nye flyplasser, vil mange av dagens kortbaneflyplasser bestå. Det er nødt til ha et godt tilbud via Bodø.

Motstand i regionen

Både tomt, tegninger, regnestykker og andre detaljer er klare for ny storflyplass i Rana, men 12 av regionens 18 ordførere har likevel gitt tydelig beskjed til Samferdselsdepartementet om ikke ønsker flyplassen i Rana. På toppen av nabokrangelen på Helgeland, mener nå flere at det er viktigere å bevilge penger til flyplassen i Bodø, som har 1,7 millioner passasjerer årlig.

SAS-sjefen tror ikke det er mulig at både Bodø og Rana kan få støtte i samme Nasjonal Transportplan i løpet av den neste tiårsperioden.

– Vi vet jo at det kan komme utsagn for å tilfredsstille politiske miljøer eller distriktene, men når vi snakker om realpolitikk er det mest sannsynlig bare ett sted som kan få penger. Da er det viktig å kanalisere de pengene på det som er viktigst for samfunnet. Og det er Bodø, sier Myrold.

Rana-ordføreren: – Bodø langt fram

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) er forundret over at SAS kommer med dette utspillet nå.

– Jeg trodde SAS var opptatt av å få flere muligheter til å fly i Nord-Norge. Men jeg registrerer at det ønsker man altså ikke.

Å sette Hauan opp mot Bodø er en avsporing av debatten, ifølge Waage.

Ida Pinnerød

Bodø-ordfører Ida Pinnerød avviser at en utbygging i Bodø ligger mange år fram i tid.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Bodø og Hauan har ikke noe med hverandre å gjøre. Rana har et gryteklart prosjekt hvor man kan stikke spaden i jorda i 2017. Et enstemmig storting har bedt om en finansieringsplan for Hauan så snart som mulig. Det er mange år før man kan sette spaden i jorda i Bodø, sier Waage.

– Ikke mange år fram i tid

Bodø-ordfører Ida Pinnerød avviser at en utbygging i Bodø ligger mange år fram i tid.

– De som hevder at vi ikke kan gå i gang i Bodø før om mange år, tar feil. For oss i Bodø er det grunnleggende at Bodø lufthavn prioriteres, og finner sin finansiering i kommende nasjonal transportplan. Etter mitt syn er Bodø det viktigste luftfartsprosjektet i Nordland og Nord-Nord-Norge, sier Pinnerød.

Laster kart, vennligst vent...

De tolv kommunene på Helgeland som er imot en storflyplass og som vil beholde dagens struktur er merket med rødt. De seks kommunene som ønsker storflyplassen er merket med grønt. Du kan klikke på tegnene oppe til venstre for å se kommunegrensene klarere.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.