– Jeg så at det kom til å gå galt. Så hørte vi et kraftig dunk

– Vingen pløyde inn i terminalbygningen og flyet bråstoppet, forteller Kjetil Hay, som var passasjer på SAS-flyet som krasjet inn i en flybro ved terminalen ved Bodø lufthavn torsdag morgen.

SAS-fly kjørte vingen inn i gaten ved Bodø lufthavn

UHELDIG MANØVER: Vingen på et SAS-fly traff flybroen på terminalbygningen under en mellomlanding på Bodø lufthavn torsdag. Ingen av passasjerene ble skadd i sammenstøtet.

Foto: Leserbilde

Tromsøværingen Hay er ofte ute og flyr, og befant seg om bord i SAS-flyet som mellomlandet i Bodø på vei fra Tromsø til Trondheim like før klokka 10.30.

– Vi var på vei inn til gate 18, og der ser jeg noen i gule vester som vifter og prøver å få oppmerksomhet fra cockpiten. Det er tydelig at pilotene er på vei inn til gate 17. Når vi er nesten inn ved gate 17, oppdager de tydeligvis feiltakelsen, forteller Kjetil Hay til NRK.no.

Hans umiddelbare tanke er at nå må flyet skyves bak for å kunne gå til riktig flybro.

– Men det som skjer er at pilotene forsøker å svinge. Jeg ser ut på venstre side og ser at de bommer med en klaring på to meter. Pilotene pløyer venstre vingetipp rett inn i broen på gate 17. Vi hørte et kraftig dunk. Deretter bråstoppet flyet.

Kjetil Hay, flypassasjer

– Flyet ble vinket inn til gate 18 hvor det skulle parkere, men pilotene la i vei mot høyre og gate 17. Min første tanke var at dette ikke kom til å gå bra, sier flypassasjer Kjetil Hay.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Brannbiler på plass

Ingen av de 118 passasjerene ble skadd i sammenstøtet. Ifølge Hay var stemningen ombord i flyet stille like etter uhellet.

– Folk hvisket nærmest og lurte på hva som hadde skjedd. Besetningen kom ut fra cockpit og forklarte hva som hadde skjedd.

Først var det bare passasjerene som skulle av i Bodø som ble bedt om å forlate flyet.

SAS-fly krasjet i terminalbygningen ved Bodø lufthavn

Flyet var på vei fra Tromsø til Trondheim via Bodø.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

– Men etter fem minutter fikk vi beskjed om at alle passasjerene måtte forlate flyet, sier Hay, som skulle videre til Trondheim.

– Det blir neppe med dette flyet. Det tror jeg ikke de tar sjansen på før vingen er undersøkt, sier han til NRK.no.

Undersøker skaden

Ombookingkø ved Bodø lufthavn

Køen av passasjerer som skulle bookes om til et annet Trondheims-fly torsdag formiddag.

Foto: Emil Indsetviken / NRK

Lufthavnsjef Inger-Hilde W Tobiassen ved Bodø lufthavn sier de nå undersøker hvor stor skaden er.

Sikkerhetssjef Håvard Breivik ved Bodø lufthavn kan foreløpig ikke si mye om hva som har skjedd.

– Det er heldigvis svært sjeldent slike ting skjer. Vi vil nå sette oss ned og undersøke hva som forårsaket berøringen, sier Breivik til NRK.

Må bytte vingetipp på flyet

SAS sier at pilotene hadde fått beskjed om å parkere flyet på oppstillingsplassen ved gate 18.

– Men idet flyet skal inn på plassen får besetningen en korreksjon på hvilken flybro de skal parkere ved. Det var så glatt på stedet at nesehjulet ikke fikk grep, og vingetuppen tok dermed borti broen. Flyet hadde lav hastighet, og ingen passasjerer ble skadet. Det er kun snakk om materielle skader, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.no.

Johansen sier vingetippen på flyet må byttes ut for flyet kan settes inn i trafikk igjen.

– I tillegg ble flybroen påført skader, sier han til NRK.no.

De reisende som skulle til Trondheim fikk reisen forsinket med omlag to timer. Flyselskapet beklager at passasjerene ble påført en forsinkelse.

– Passasjerene blir booket om til Oslo for deretter å fly til Trondheim, sier Johansen til NRK.no.