Hopp til innhold

Sterke minnegudstjenester

Over hele fylket har det i dag vært holdt minnegudstjenester for de omkomne etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

I dag har folk samlet seg til minnegudstjenester over hele fylket. Mange kirker har holdt dørene åpne slik at folk kunne komme sammen i sorgen. Det har vært holdt markeringer i blant annet Bodø, på Melbu og Mo.

Fire ungdommer fra Nordland er fortsatt savnet etter tragedien på Utøya på fredag.

Politiet bekrefter at det dreier seg om en 17 år gammel gutt fra Bodø, ei jente fra Rana, og ei jente fra Vefsn, mens Hadsel Arbeiderparti kan bekrefte at de savner en gutt fra sin delegasjon.

– Viktig å komme sammen

I formiddag samlet mange seg i Bodø Domkirke til det biskop Tor B. Jørgensen valgte å kalle en markering mer enn en gudstjeneste.

– Det kom mange folk. De unge som er berørt av dette enten fordi de kjenner noen eller fordi det er noen fra deres miljø, var til stede sammen med oss, og det er viktig, sier Jørgensen.

Se video fra Bodø domkirke:

Video Minnegudstjeneste i Bodø

Minnegudstjeneste i Bodø

Han understreker at det spesielt er ungdommen som nå trenger slike samlingspunkt og oppfølging for å håndtere tragedien.

– Nå er det heldigvis slik at vi har et kriseteam her som tar seg av dem. Kirken vil også være åpen og vi vil være til disposisjon for samtale, sier Jørgensen.

Biskopen understreker at det vil være av stor betydning også i tiden fremover å ta i vare ungdommen som er berørt, både direkte og indirekte.

– Det er veldig sterkt å se hvor mye det betyr å være sammen for dem. Bare det å skape rom slik at de kan få være sammen, snakke sammen, reflektere, ta i mot inntrykk, le og gråte sammen.

– Vil prege en hel generasjon

Tor B. Jørgensen

Biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor B. Jørgensen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Denne hendelsen kommer de som har vært i nærgheten av det og ikke minst de unge til å huske for resten av livet. Livet vil vende tilbake til sitt normale, men vi har opplevd noe nå som vil prege en hel generasjon, sier Jørgensen.

I forhold til spørsmål de unge brenner inne med for å håndtere og begripe det som har skjedd har Jørgensen ingen fullgode svar.

– Ingen av oss vil kunne forstå at det går an å planlegge og gjennomføre noe på den måten som det er blitt gjort. Dette finnes det ingen logiske svar på, sier Jørgensen.

Hva svarer du ungdommen når de spør?

– Det går bare an å si at dette er et enkeltmenneske som det har gått veldig galt for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Minnegudstjeneste Bodø domkirke

Mange ungdommer søkte sammen i Bodø domkirke i dag.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– En tankevekker

– Det er tankevekkende å se tilbake på de umiddelbare første reaksjonene som plasserte ansvar et veldig annet sted. På en måte, midt oppi denne store tragedien var det jo i og for seg godt at dette ikke var en internasjonal terrorvirksomhet som ga seg denne type utslag. Da ville diskusjonen blitt en helt annen og jeg tror det ville vært en diskusjon som hadde blitt veldig vanskelig for oss, sier Jørgensen.

Ordfører i Bodø, Odd Tore Fygle (Ap) holdt en appell i Bodø domkirke i dag og var tydelig preget.

– Jeg tror kanskje jeg tenker på samme måte som alle andre rundt i Norge - at det er ufattelig at noe silkt kan skje i det vi har oppfattet som et trygt og fredelig land, sier Fygle.

Minnegudstjeneste på Melbu

En av de savnede etter den tragiske hendelsen på Utøya er fra Hadsel. Naturlig nok ble dagens gudstjeneste på Melbu preget av dette.

Sorg og håp, klage og tro var de fire søylene som prost Olav Holten i Vesterålen bygde gudstjenesten rundt. Et førtitalls personer hadde møtt til gudstjeneste og tente lys for de omkomne og savnede.

– Vi måtte selvsagt gjennomføre gudstjenesten på en sånn måte at vi satte fokus på hendelsene i Oslo, noe annet ville vært meningsløst, sier Holten til NRK Nordland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Melbu

Nede ved kaia vaiet flagget ved Aker Seafoods på halv stang. Bedriften mistet rundt påsketider to ansatte i forbindelse med en båtulykke på Hadselfjorden. Nå kan bygda ha mistet nok en ungdom.

Foto: John Inge Johansen / NRK


– Det er ei tid for å klage også, vi må ikke glemme det i sorgen. Store deler av bibelen er klagesanger, og i den kristne tradisjon er det riktig å klage i tillegg til å håpe. En slik hendelse kan sette spørsmål ved vår tro, så det er viktig for oss at vi tar med alle aspektene, sier Holten.

De overlevende fra Utøya-dramaet fra Hadsel vil komme hjem i løpet av ettermiddagen.

I går kveld var gjensynsgleden stor da seks av de ni ungdommene fra Rana landet på Røssvoll.