Samler miljøkrefter mot oljeboring

Lederen for Natur og Ungdom, Bård Lahn.

Lederen for Natur og Ungdom, Bård Lahn samler miljøforkjemperne mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Motstanden mot en framtidig oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen skal nå samles i en felles allianse.

Miljøorganisasjonene Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Bellona og Verdens Villmarksfond går sammen med de to lokale folkeaksjonene mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Vi gjør dette for å samordne oss i det som kommer til å bli den aller viktigste miljøsaken fram mot og etter stortingsvalget i 2009, sier Natur og Ungdom-leder Bård Lahn til NTB.

Utsatte

Da regjeringen i fjor la fram forvaltningsplanen for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, utsatte de samtidig det kontroversielle spørsmålet om oljevirksomheten fram i tid.

Nordland VI utenfor Lofoten ble vernet ut stortingsperioden, mens Nordland VII utenfor Vesterålen og Troms II skal vernes ut 2010.

Dette skjedde til høylytte protester fra en samlet miljøbevegelse som krever varig vern av områdene. Oljeindustrien karakteriserer disse områdene som den siste indrefileten på norsk sokkel, og hevdet at den faglige begrunnelsen for å si nei til olje og gass for minst 700 milliarder kroner var syltynn.

Nordnorske lokalpolitikere sa seg også svært skuffet over at oljedrømmen i beste fall ble skutt ti år fram i tid.

På dagsorden

- I den nye alliansen skal vi jobbe for å sette dette spørsmålet på dagsordenen. SV og Sp ønsket varig vern og led nederlag i regjeringen. Venstre har sagt at det er umulig for dem å sitte i en regjering som bygger ut oljevirksomhet. Så spørsmålet om valg vern har støtte både på rødgrønn side og i dagens opposisjon, sier Bård Lahn.

Han viser til at alle fagdirektoratene underlagt Miljøverndepartementet og Havforskningsinstituttet ut fra et faglig grunnlag gikk inn for varig vern av områdene.

(©NTB)