Samboeren endret forklaring

- Min første forklaring var farget av sjokk og av at jeg ville dekke over det som hadde skjedd for å verne om min bror.

Trondenes tingrett
Foto: Nils Mehren / NRK

I dag innrømmer han at han er sint på sin bror.

Det sa samboeren til Bodø-kvinnen Lill Aase, da han forklarte seg i retten i dag.

Erkjente ikke skyld

I dag tirsdag startet rettssaken mot hans bror, som er tiltalt for uaktsomt drap etter å ha skutt sin svigerinne Lill Aase under jakt i Grovfjord i Sør-Troms 11. september i fjor.

I Trondenes tingrett tirsdag erkjente den tiltalte ikke straffskyld.

Bestevenner og jaktkamerater

Balteskardmarka

Det var 11. september i fjor at den 36-årige kvinnen ble skutt under en jakttur i Grovfjord.

Foto: NRK

De tre var på jakt sammen da Aase ble truffet av ni hagl, derav to i hodet, fra et skudd. Hun døde av skadene fra haglene dagen etter ulykka på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Samboeren har tidligere gitt to forskjellige politiforklaringer om det som skjedde.

- Men den for klaringa jeg ga seinere og som jeg gir nå er den riktige, sa han i retten tirsdag.

Husker ulike antall skudd

Også den tiltalte, mannens bror og Aases svoger, forklarte seg i retten i dag tirsdag. De to har ulike oppfatninger om hvor mange skudd som ble avfyrt.

- Jeg mener jeg skjøt en gang, sa den tiltalte.

De tre var på vei ned fra jaktområdet da tiltalte oppdaga ei rype som flakser opp i jaktretninga. Han mener altså at han avfyrer ett skudd, mens han bror forklarte seg slik i retten:

- Det ble avfyrt to skudd, ett da rypa for avgårde i jaktretninga, så snudde fuglen og fløy i motsatt retning. Tiltalte snur etter ut av jaktretninga og skyter.

Deretter hører de et skrik og finner kvinnen på kne med ansiktet i bakken.

- Det er uforståelig at skuddet ble løsna, man skyter ikke halv tilbake ut av jaktretninga. Han visste hun var i nærheten, sa broren.

Unik sak

Saken er spesiell på flere måter. For det første er det en familietragedie. 36 år gamle Lill Åse ble skutt av broren til sin samboer. Alle tre var de på jakt i Storjorddalen i Grovfjord. Alle var de vante jegere og hadde jaktet sammen flere år, og de var bestevenner.

Statsadvokat i Nordland, Erik Thronæs

Statsadvokat i Nordland, Erik Thronæs.

Foto: Nils Mehren / NRK

Statsadvokat i Nordland, Erik Thronæs mener også at saken er spesiell, men i en litt annen forstand.

- Man må si det er en spesiell sak. Det finnes eksempler på saker som går på uaktsomt drap i forbindelse med jakt. Det som er spesielt i denne saken er at tiltalte for så vidt skyter mot riktig objekt, men etter påtalemyndighetens syn i feil retning. Ide andre sakene har blitt skutt mot feil objekt, man tror det er viltet som er der, men så er det jaktkompisen.

Påtalemyndigheten mener mannen har opptrådt kritkkverdig, sier aktor Thronæs.

- Grusom sjokk

Nå risikerer tiltalte opptil tre år i fengsel. Han mener han er uskyldig og sa i retten at det hele var et grusomt sjokk som han må leve med resten av livet.

- De var mine beste venner, sa tiltalte.

Sjelden kost i rettsapparatet

Det er ikke ofte jaktulykker havner i rettsapparatet, og det er forventet at denne saken vil skape rettspraksis dersom det havner i Høyesterett.

- Det finnes eksempler på saker som går på uaktsomt drap i forbindelse med jakt. Det som er spesielt i denne saken er at tiltalte skyter mot riktig objekt, men etter påtalemyndighetenes syn i feil retning. I andre saker har man skutt mot feil objekt. Man tror det er viltet som er der, men så er det jaktkompisen, sier Thronæs.

Familietragedie

Advokat Tom Ovesen

Forsvarer Tom Ovesen

Foto: Nils Mehren / NRK

Den tiltalte vil ikke snakke med media, sier hans advokat Tom Ovesen.

- Det er vel først og fremst en tragedie for hele familien, og han har ingen ønsker om å kommentere saken i det hele tatt i media.