Saltstraumen snaues av sultne sommervikarer

Vedlikeholdsarbeidet i deler av Bodø kommune vil ikke bli gjort av ordinære sommervikarer dette året. En flokk geiter skal i år ha ansvaret for å vedlikeholde deler av kulturlandskapet i kommunen.

Sultne sommervikarer gresser ved Saltstrømmen

Bodø kommune går tilbake til fortiden for å forvalte fremtiden til populære områder.

Kampen om sommerjobbene er i gang, men vedlikeholdsarbeidet i deler av Bodø kommune vil ikke bli gjort med samme metoder som tidligere. I sommer skal nesten tjue geiter ha ansvaret for å vedlikeholde kulturlandskapet ved Saltstraumen opplevelsessenter.

– Det er morsomt å ha 18 geiter som sommervikarer, sier kultursjef i Bodø kommune, Arne Vinje.

Går tilbake i tiden

Bodø Kommunen er plaget med høy og rask vekst ved utsikten til Saltstraumen. Tidligere har området blitt nedskåret av folk, men resultatet har ikke vært slik de ønsket.

– I fjor skoget vi ned området og fikk åpnet det, men vi ser at vi må åpne enda mer, sier Nils Hugo Skoglund.

Skoglund har tidligere hatt ansvaret for friluftsområder i kommunen. I et par år har de sett etter løsninger på den kraftige vegetasjonen ved Saltstraumen.

– Nå går vi tilbake til fortiden for å forvalte fremtiden, sier Skoglund.

Geita skal beite for kommunen i sommer

Både geitebonde, Knut-Inge Johansen, og kultursjef, Arne Vinje, er glad for at geitekillingene skal beite på kommunalt område i sommer.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Flere fordeler

For geitebonde, Knut-Inge Johansen, er det et godt alternativ å få utnytte ressursene som fins i hans favør. Området som har behov for nedbeiting gir han en mulighet til å la dyrene spise godt utenfor bondens egne marker.

– Når vi får så mange geitekillinger klarer vi ikke ta vare på alle, og da er det et godt alternativ å la dem beite på områder som trenger det slik at de får mer kjøtt på kroppen, sier bonden.

For kommunen er dette et eksperiment for å se om dyrene skaper harmoni i området, og ikke minst om tiltaket fungerer optimalt.

– Saltstraumen er et populært område, og derfor vil vi se om dette eksperimentet vil hjelpe oss å bevare kulturlandskapet, sier Vinje.

Geitekillinger i arbeid for kommunen

Geitekillingene er satt i arbeid på det fem måls store området for å bevare utsikten mot Saltstrømmen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Vil selge killingkjøtt

Geitekillingkjøtt har ikke vært vanlig mat å finne i norske butikker. Dette ønsker bonden å endre på, slik at en ny matrett kan nytes på norske bord.

– Flere bønder i Nord-Norge ønsker å skape nye typer matretter.

I fjor pågikk det et prosjekt hvor bøndene slaktet 300 geitekillinger for å se hvordan det ble mottatt av kjøperne. Responsen var stor, og alt kjøttet ble solgt ut.

– Kjøttet fra geitekillingene er både sunt og godt, men man må lære folket å spise dette nye kjøttet, forteller bonden.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.