Saltstraumen snaues av sultne sommervikarer

Vedlikeholdsarbeidet i deler av Bodø kommune vil ikke bli gjort av ordinære sommervikarer dette året. En flokk geiter skal i år ha ansvaret for å vedlikeholde deler av kulturlandskapet i kommunen.

Sultne sommervikarer gresser ved Saltstrømmen

Bodø kommune går tilbake til fortiden for å forvalte fremtiden til populære områder.

Kampen om sommerjobbene er i gang, men vedlikeholdsarbeidet i deler av Bodø kommune vil ikke bli gjort med samme metoder som tidligere. I sommer skal nesten tjue geiter ha ansvaret for å vedlikeholde kulturlandskapet ved Saltstraumen opplevelsessenter.

– Det er morsomt å ha 18 geiter som sommervikarer, sier kultursjef i Bodø kommune, Arne Vinje.

Går tilbake i tiden

Bodø Kommunen er plaget med høy og rask vekst ved utsikten til Saltstraumen. Tidligere har området blitt nedskåret av folk, men resultatet har ikke vært slik de ønsket.

– I fjor skoget vi ned området og fikk åpnet det, men vi ser at vi må åpne enda mer, sier Nils Hugo Skoglund.

Skoglund har tidligere hatt ansvaret for friluftsområder i kommunen. I et par år har de sett etter løsninger på den kraftige vegetasjonen ved Saltstraumen.

– Nå går vi tilbake til fortiden for å forvalte fremtiden, sier Skoglund.

Geita skal beite for kommunen i sommer

Både geitebonde, Knut-Inge Johansen, og kultursjef, Arne Vinje, er glad for at geitekillingene skal beite på kommunalt område i sommer.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Flere fordeler

For geitebonde, Knut-Inge Johansen, er det et godt alternativ å få utnytte ressursene som fins i hans favør. Området som har behov for nedbeiting gir han en mulighet til å la dyrene spise godt utenfor bondens egne marker.

– Når vi får så mange geitekillinger klarer vi ikke ta vare på alle, og da er det et godt alternativ å la dem beite på områder som trenger det slik at de får mer kjøtt på kroppen, sier bonden.

For kommunen er dette et eksperiment for å se om dyrene skaper harmoni i området, og ikke minst om tiltaket fungerer optimalt.

– Saltstraumen er et populært område, og derfor vil vi se om dette eksperimentet vil hjelpe oss å bevare kulturlandskapet, sier Vinje.

Geitekillinger i arbeid for kommunen

Geitekillingene er satt i arbeid på det fem måls store området for å bevare utsikten mot Saltstrømmen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Vil selge killingkjøtt

Geitekillingkjøtt har ikke vært vanlig mat å finne i norske butikker. Dette ønsker bonden å endre på, slik at en ny matrett kan nytes på norske bord.

– Flere bønder i Nord-Norge ønsker å skape nye typer matretter.

I fjor pågikk det et prosjekt hvor bøndene slaktet 300 geitekillinger for å se hvordan det ble mottatt av kjøperne. Responsen var stor, og alt kjøttet ble solgt ut.

– Kjøttet fra geitekillingene er både sunt og godt, men man må lære folket å spise dette nye kjøttet, forteller bonden.