Hopp til innhold

Ordfører mener altfor mye natur vernes

Norges 42 nasjonalparker på land kan snart utvides med tre under vann. Miljøvernministeren vil at en av disse skal bli Saltstraumen, men det er ordfører Ole Hjartøy skeptisk til.

Bård Vegar Solhjel

Miljøvernminister, Bård Vegar Solhjell, vil ha Saltstraumen som undersjøisk nasjonalpark.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Saltstraumen utenfor Bodø foreslås sammen med Tautraryggen i Nord-Trøndelag og Fremvaren i Vest-Agder, som marine verneområder.

– Vi har allerede en rekke nasjonalparker i fjellet og på land ellers, men vi har også en rekke unike naturtyper under vann. Disse har vi ikke vært like flinke å ta vare på. Derfor foreslår vi nå i første omgang opprettelsen av tre marine vernesoner, sier miljøvernminster Bård Vegar Solhjell til VG.

Det er nå sendt ut et verneforslag på høring. Fylkesmennene har på oppdrag fra Direktoratet for Naturforvaltning fått ansvar for den videre behandlingen. Det er ikke foreslått restriksjoner for skipsfart eller annen ferdsel på vannet, men større inngrep i naturen vil det bli satt en stopper for.

– Det som vil være det viktigste er å unngå store fysiske inngrep som endrer naturmiljøet og landskapet under vann, som for eksempel en molo, sier seksjonssjef Knut Fossum i Direktoratet for naturforvaltning.

– Vi verner altfor mye

Ole Hjartøy, ordfører i Bodø

Ordfører, Ole Hjartøy, i Bodø kommune.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Men forslaget møter skepsis i Bodø. Ordfører Ole Hjartøy mener vern er et tiltak som brukes for ofte.

– Høsting av naturen har vi gjort i århundrer i dette fylket. Verning ønsker jeg generelt sett ikke. Vi skal ta vare på naturen på en best mulig måte uansett. I noen tilfeller er selvfølgelig vern et riktig middel, men vi er vel i en situasjon hvor vi verner altfor mye.

Han vil nå bruke tiden fremover til å lese de foreslåtte forskriftene for Salstraumen nøye.

– Jeg er skeptisk fordi vi verner Norge bit for bit, og Nordland er kanskje et av de fylkene som har flest vernede områder. Vi vet ikke hva dette vil få av konsekvenser i fremtiden, ikke minst med tanke på nyetableringer.

– Et ekstremt landskap under vann

Roar Høgsæt, Fylkesmiljøvernsjef, Fylkesmannen i Nordland

Miljøvernsjef, Roar Høgsæt, hos fylkesmannen i Nordland.

Foto: Tor Odd Iversen / NRK

Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt var i går i møte med flere av de som bruker området. Der la han frem planene for lokalutvalget, turistnæringa, kommunen og Fylkeskommunen.

– Selvfølgelig er noen skeptiske til dette, men mange er også positive. Spesielt de som driver med dykking. De ser og opplever det ekstreme landskapet, dyrelivet og naturverdiene som ligger under vann, og er glade for vern.

Fylkesmiljøvernsjefen tror ikke det vil påvirke bruken av området i stor grad.

– I utgangspunktet er det ikke lov med inngrep som påvirker strømsystemet og havbunnen i området, men infrastruktur og annet man trenger for at samfunnet skal fungere er enten allerede godkjent i forskriften eller man kan søke om det.

– Vil det bli ulovlig å fiske i Saltstraumen?

– Nei, fiske vil fortsatt være tillatt.

«Blå parker»

Totalt har 26 naturområder blitt vurdert for verning. For tre år siden ble det kunngjort en verneprosess for 17 av disse, og Saltstraumen, Tautraryggen og Fremvaren ble prioritert.

– De tre første områdene er områder som representerer veldig forskjellige, men hver for seg store verdier. De er grunnene til at disse kommer som pilotområder for marint vern, sier Solhjell.

Ifølge VG er målet med det marine vernet å sikre et utvalg av representative, særegne, sårbare eller truede marine undersjøiske naturtyper og naturverdier langs kysten.

Vegetasjon, som tang og tare, og dyrelivet vernes mot skade, og områdene blir vernet mot tiltak som kan endre naturmiljøet.

– Vi skal behandle saken så raskt vi kan, og det hadde vært fint om vi kune fått åpne de første «blå parkene» allerede i sommer, avslutter miljøvernministeren.