NRK Meny
Normal

Saltenpolitiet: – Glasshuset må stenges

De siste årene har det vært en voldsom økning i voldsepisoder i saltenregionen. Politiet mener ressursene de må bruke i Glasshuset i Bodø går utover tilstedeværelsen andre steder.

Politi i glasshuset

Saltenpolitiet har opplevd en voldsøkning på 40 prosent siden 2013. Fungerende leder for politiet i Salten, Arne Hammer, mener det er på tide å gjøre noe med voldsproblematikken i Glasshuset i Bodø.

Foto: Haarvik / Rygg Lunde / NRK

– Det er stort sett ungdom mellom 18 og 25 år. Det er en kombinasjon av rus, testosteron og dårlig dømmekraft, og det skjer mellom to og fire, natt til søndag.

Slik oppsummerer fungerende leder for politiet i Salten, Arne Hammer, voldsepisodene i Glasshuset de siste årene. Ifølge Hammer har volden i Saltenregionen økt med over 40 prosent siden 2013.

Det var Avisa Nordland som først meldte om voldsøkningen.

Når utestedene i Bodø stenger for natten, trekker et stort antall mennesker til gågata Glasshuset, hvor matserveringene har åpent frem til klokken fire. Lange køer og mye folk på et lite sted fører ofte til konflikter, og Saltenpolitiet mener det nå er på tide å gjøre noe med situasjonen.

For handelsnæringen sin del tror jeg ikke det vil bety noe som helst.

Johan Jørgen Koch, styreleder Glasshuset

– Glasshuset er en plass hvor det er mye vold, og vi har nødt til å være til stede for å avverge at voldsepisodene som er der, ikke skal utvikle seg til grov vold. Stenger vi glasshuset kan vi bruke ressursene andre steder, mener Hammer.

For å få bukt med voldsproblematikken vil Hammer stenge glasshuset på nattestid i helgene.

– Påvirker ikke handelen

Styrelederen i sameiet Glasshuset, Johan Jørgen Koch, mener det ikke er et problem for handelen om glasshuset stenger tidligere.

Johan Jørgen Koch

– Det kommer ikke til å påvirke handelen, mener styreleder i sameiet Glasshuset, Johan Jørgen Koch.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– For handelsnæringen sin del tror jeg ikke det vil bety noe som helst. For utelivsbransjen og matserveringen som driver i glasshuset blir det selvfølgelig økte kostnader, men da det blir en avveiing mellom tapte kostnader og fordelene med å stenge gaten – som nå fungerer som en varmestue for individer som lager bråk, mener Koch.

Glasshuset har vært forsøkt stengt tidligere, men politikerne har valgt å holde det åpent. Etter voldsøkningen de siste årene etterlyser politiet en ny debatt.

– Vi ønsker at kommunen regulerer om området og gir det til sentrumsnæringen, så kan vi bruke våre ressurser andre steder. Itilegg ønsker vi et samarbeid med kommunen om hvilke andre tiltak vi kan gjennomføre, sier politisjefen.

For stor inngripen

Kommunen mener på sin side at dette er et problem politiet må leve med.

Anne Mari Haugen, listekandidat (Ap) Bodø

Anne Mari Haugen, leder av Bodø kommunes komité for helse, omsorg og sosial, mener dette er problem politiet må leve med.

Foto: Amanda Åsberg / NRK

– Glasshuset i Bodø er en offentlig gate det er bygget glass over. Vi forstår politiet sitt ønske om å prioritere ressursene annerledes, men vi mener det er en for stor inngripen å begrense tilgangen til offentlige plasser for å få til det. Vi vil se på andre muligheter, sier Anne Mari Haugen (Ap), leder av Bodø kommunes komité for helse, omsorg og sosial.

Hun foreslår blant annet å redusere åpningstidene til serveringsstedene i tilknytning til Glasshuset.