NRK Meny
Normal

SALT er årets gründerkvinner: – Helt fantastisk stort

Kvinnene bak SALT fra Lofoten kunne juble i dag etter å ha blitt kåret til årets gründerkvinner.

Salt

Næringsminister Monica Mæland (t.v.) delte i dag ut prisen som årets gründerkvinner til Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch i SALT- Til høyre: Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Foto: Astrid Waller

– Helt fantastisk stor dag. Både for oss i Salt og for hele kysten, sier Kjersti Eline T. Busch, som sammen med Kriss Rokkan Iversen driver kompetansebedriften.

Prisen ble delt ut i Oslo i dag av næringsminister Monica Mæland. Tidligere i høst ble duoen årets gründerkvinner i Nord-Norge. I Oslo konkurrerte de med seks andre regionale vinnere om den nasjonale prisen.

– Vi syntes at mange av de andre også fremstod som verdige vinnere. Begrunnelsen næringsministeren leste opp var formulert sånn at det tok litt tid før vi skjønte at det var oss hun snakket om. Men når hun sa at vinneren jobbet ut fra stolte norske, marine tradisjoner, gikk lyset opp, sier Iversen.

– Sett opp til andre vinnere

Begge kvinnene er sammen om å etablere forskningsbedriften SALT i Svolvær i Lofoten. Kriss Rokkan Iversen har doktorgrad i marin systemøkologi mens Kjersti Tønnesen Buschs doktorgrad er i akvakultur. De studerte sammen i Tromsø, og startet SALT i 2010.

– Vi har lenge visst om denne prisen ettersom vi er gründere selv og vi har sett opp til de som har vunnet prisen før oss. For oss er det fantastisk stort å bli kåret til årets gründerkvinner i Norge, sier Busch til nrk.no

I jurybegrunnelsen beskrives SALT som en bedrift som evner å formidle norsk kjernekunnskap til et bredt publikum, De blir beskrevet som uredde og ambisiøse og med et brennende engasjement for å fremme norsk kunnskap om utviklingen av et enormt forretningspotensial langs kysten vår.

Har aldri angret

Salt beskriver seg selv som en kompetansebedrift, som jobber med forskning rådgivning og formidling av kunnskap.
Bedriften har kontor i Svolvær og har fem ansatte, men har store ambisjoner om å erobre verden.

– Vi ønsker å selge kunnskapen ut av landet. Vi tror den kunnskapen vi har opparbeidet i Norge om forvaltning av havområder er noe andre land har interesse av å lære. Vi har allerede hatt besøk fra Japan og har Japan som hovedfokus. De har ikke noen tradisjon for å tenke flerbruk av havområdene, men det kan vi i Norge. Norge er kanskje fremst i verden på helhetlig bruk av havområdene, sier Busch entusiastisk.

I år nærmer omsetningen til bedriften fem millioner kroner. De to gründerkvinnene har gode råd til andre med en gründerspire i magen.

– Man kommer langt med en god ide. Men man er nødt til å brette opp ermene og jobbe hardt for å nå målene. Vi har brukt utallige timer, men har ikke angret et sekund. Det er utrolig artig å jobbe med noe man brenner for, sier Kriss Rokkan Iversen.