NRK Meny
Normal

Saksøker Bodø-avis for 20 millioner kroner

I den mest omfattende saken i Bodø Nus historie rettet avisen kritikk mot et luksus-prosjektet på Gran Canaria. Nå går eieren av prosjektet til hardt motangrep på avisen.

Geir Are Jensen, avisgründer Bodø Nu

Geir Are Jensen, daglig leder i Bodø NU.

Foto: Anneli Strand / NRK

– Det er jo ikke hverdagskost, men jeg tror jeg nøyer meg med å si at vi tar dette med fatning, sier daglig leder i Bodø Nu, Geir Are Jensen, til sin egen avis.

I artiklene har Bodø-avisa skrevet om luksusprosjektet Kokoon, som skal bygge Europas første syvstjerners resort. I de aktuelle artiklene får helgelendingen Per Jacob Solli kritikk fra flere hold, både fra investorer i Norge og i utlandet.

– Dette er avisas desidert mest omfattende sak noensinne. Vi har hentet inn konsulenter på presseetiske spørsmål for å være trygg på det vi har skrevet. Vi er på sikker grunn, sier redaktør i Bodø Nu, Markus Andre Jensen til NRK.

Markus André Jensen

Bodø Nu-redaktør Markus André Jensen.

Foto: Bjørn Armand Vagle

Redaktøren mener at det, til tross for at det angivelig er spyttet inn flere titalls millioner kroner i prosjektet, ikke er noen resultater å vise til.

Men det er mannen bak prosjektet, Per Jacob Solli, langt ifra enig i. I et brev til avisa skriver Solli blant annet at både selskapet og han selv er urettmessig hengt ut, og at det er spredt usannheter, skriver Bodø Nu.

Han krever at avisen erkjenner at det er framsatt uriktige påstander og at det trykkes et dementi. I tillegg til dementi, krever selskapet, i kraft av Sollis advokat, 20 millioner kroner fra Bodø-avisa.

Tror ikke målet er penger

Gunnar Bodahl-Johansen

Ekspert i presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen.

Foto: Institutt for Journalistikk

Det er særlig påstander i en sak som ble trykket i januar, hvor det står skrevet at Kokoons egen direktør er blant dem som har saksøkt selskapet, Solli etter sigende reagerer på.

– Det han krever er et dementi av en liten del av en artikkel, i tillegg til en erstatning på 5 millioner til han selv personlig, og 15 millioner kroner til selskapet, sier Jensen.

Kokoons nettsider kan man lese at resorten blant annet skal bestå av et eget sykehus og rehabiliteringssenter, og en egen del som skal handle om sport og fotball.

– Det er ikke over

I brevet lå det også et vedlegg hvor flere av Kokoons topper avkrefter at de er involvert i et søksmål mot sitt eget selskap.

Ifølge Bodø Nus redaktør er et dementi uaktuelt.

– Vi er ikke ferdige med Kokoon. Man kan ikke bare sende inn et krav på 20 millioner og mene at man kan kneble pressen sånn. Dersom dette havner i retten, er det en unik mulighet til å få høre fra Solli og det øvrige persongalleriet, avslutter Markus Andre Jensen.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Per Jacob Solli. Han har ikke besvart vår henvendelse.