Hopp til innhold

Forsøkte å senke hvalskute

Ukjente personer forsøkte natt til lørdag å senke hvalfangstskuta "Sofie" ved kai i Svolvær.

Sofie i Svolvær

Ingen er pågrepet etter at hvalfangstskuta 'Sofie' i natt ble forsøkt senket ved kai i Svolvær.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Sofie i Svolvær

Hvalfangstskuta 'Sofie' ved kai i Svolvær.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Leif Einar Karlsen, som eier båten, synes det er trist at arbeidsplassen hans ble forsøkt ødelagt.

– Man tenker jo på om vi har en arbeidsplass å dra tilbake til. Det er en ekkel tanke for oss å vite at man aldri er trygg. Jeg blir skremt av at folk ikke tenker på konsekvensene for andre.

Fjernet bunnventilene

Det var klokken 01.50 natt til lørdag at politiet fikk melding om sabotasjen, og mannskaper fra brannvesenet og en redningsskøyte ble straks tilkalt.

Eieren kom også raskt til stedet, og sammen greide de å hindre skuta fra å synke. Alarmvarsel tilknyttet GSM-nettet berget sannsynligvis båten.

Det viste seg at de to bunnventilene hadde blitt fjernet og lagt på dørken. Under redningsaksjonen klarte de å skru på den ene, men trykket var for stort til å få på begge. Redningsskøyta måtte ut med dykker for å tette fra utsiden. Båten har blitt lenset i løpet av natten. Ingen er pågrepet etter hendelsen, men politiet har innledet etterforskning.

Skremt av hendelsen

Willassen senior

2007: Hvalskuta 'Willassen Senior' ble senket i kai ved Svolvær. Slik gikk det heldigvis ikke i natt.

Foto: Hans Bjørnstad

Leif Einar Karlsen er skremt over hendelsen, som også får konsekvenser for driften hans.Båten må på verksted, og det planlagte torskefisket på tirsdag er nå utsatt.

– Vi får håpe at politiet får kontakt med noen vitner som har sett noe mistenkelig, sier Karlsen.

Båten lå bare et steinkast unna der senkinga av "Willassen Senior" skjedde i 2007.

Terror mot hvalfangsten

Stortingsrepresentant (H) Ivar Kristiansen

Ivar Kristiansen (H) ønsker mer ressurser til etterforskning.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre reagerer kraftig på hendelsen og mener de siste årenes sabotasjer mot hvalfangsten er terror.

– Dette er den sjette sabotasjesaken mot hvalfangstskuter. Dette trenger mye mer oppmerksomhet nasjonalt. En ting er felles for alle sakene de siste årene, og det er at ingen blir oppklart. Politiet setter ikke inn nok ressurser, sier han.

Kristiansen hadde saken om senkinga av "Willassen Senior" oppe i Stortinget.

– Når ikke politiet ikke klarer å finne gjerningsmennene er det ikke forsikringsdekning på dette. Dette rammer eierne sterkt. Politidirektoratet må sørge for at dette blir etterforsket på en ordentlig måte.

Fordømmer sabotasjeaksjonen

Natur og Ungdom, Bellona og Naturvernforbundet tar sterk avstand fra aksjoner rettet mot norsk hvalfangst, og reagerer kraftig på metoden.

– I alle tilfeller er sabotasje en fullstendig uakseptabel aksjonsform for norsk miljøbevegelse.

Miljøorganisasjonene har ingen forståelse for aksjoner rettet mot dagens norske småhvalfangst.

– Denne fangsten er en bærekraftig høsting av ressursene i havet. Angrep på norsk hvalfangst har ingenting med miljøvern å gjøre, skriver Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom i ei pressemelding.

Utsatte båter

Hvalskuta «Skarbakk»

FORSØKT SENKET: Hvalskuta 'Skarbakk.'

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det er ett år siden forrige gang noen forsøkte å senke en hvalskute i Norge. Den gang var det hvalskuta "Skarbakk" som ble forsøkt senket ved kai i Henningsvær. En amerikansk aksjonsgruppe tok på seg skylden for sabotasjen.

I 2007 ble hvalskuta "Willassen Senior" senket ved kai i Svolvær. Den amerikanske aksjonsgruppa Agenda 21 hevdet å stå bak sabotasjeaksjonen, og la ut beskrivelse på et nettsted som tydet på at de hadde vært om bord i båten.

Sea Sheperd var aktive

I 1992 forsøkte den canadiske hvalfangstmotstanderen Paul Watson og organisasjonen Sea Shepherd å senke hvalskuta "Nybræna" i Steine i Lofoten, og to år senere ble hvalskuta "Senet" forsøkt senket utenfor Fredrikstad.

I 1996 ble hvalskuta "Elin Torill" forsøkt senket ved Mortsund i Lofoten, og året etter sank Steinar Bastesens hvalskute "Morlid" i Brønnøysund. Politiet utelukket da sabotasje, men Sea Shepherd hevdet å ha stått bak.

(NTB/NRK)