Hopp til innhold

– Jeg har aldri vært så sliten som nå

Tenk deg at du springer maraton, men når du endelig kommer i mål må du springe tilbake til start. Da er du halvveis i Lofoten Ultra Trail.

Lofoten Ultra Trail

En av deltakerne i ekstremløpet Lofoten Ultra Trail krysser en strand i Lofoten.

Foto: The Arctic Triple / Eriksen

Ekstremløp er populære over hele Europa, men så ekstremt som det ble i Lofoten denne helga finner du kanskje ikke så mange andre steder. I overkant av 16 mil - en distanse som tilsvarer fire maratonløp utgjør Lofoten Ultra Trail. Når du legger til en stigning i terrenget på nesten 6000 høydemeter sier det seg selv at å fullføre, er en formidabel idrettsprestasjon.

Hallvard Schjølberg fra Ørsvåg i Vågan var førstemann over målstreken, etter 25 timer og 35 minutter.

Jeg har aldri vært så sliten som nå. Det kan ikke beskrives, men det er sykt artig. Dette har jeg trent mot i ett år, sa han, før han gikk inn til legesjekk.

Hallvard Schjølberg

Hallvard Schjølberg ble heiet fram av flere hundre tilskuere på torget i Svolvær.

Foto: john inge johansen / NRK

Schjølberg holdt jevn fart underveis. Etter å ha forsert det nest siste fjellet, møtte NRK han i skogen. Da passerte han med korte og vaklende skritt.

– Jeg har ikke følelse i beina i det hele tatt nå, sa Schjølberg.

Kun åtte fullførte

Det er første gang Lofoten Ultra Trail arrangeres. Schjølberg var én av 19 deltakere som stilte til start på den lengste distansen fra Kirkfjorden i Moskenes kommune, over Lofotens fjell og til målgang på torget i Svolvær. Kun åtte fullførte, og beste kvinne på 33 timer og 24 minutter ble Maria Nordfjell.

Underveis var det satt opp flere matstasjoner, men for vinneren i herreklassen ble det ingen lange pauser. NRK møtte han på vei mot det siste fjellet. Her tok han seg tid til å fylle opp vannflaska og spise en bolle. Etter førti sekunder var pausen over. Tjeldbergtinden med sine 352 meter til toppen er i utgangspunktet barnemat, men etter et døgn i drift, var den nesten uoverstigelig.

– Jeg tenker bare på ett og ett skritt. Det er alt - og det er vondt. Jeg er usikker på om beina tåler den siste stigningen rett og slett. Jeg er helt stokk stiv, var beskjeden fra Schjølberg.

Flere ekstremløp i Lofoten

Deltakerne pådro seg noen skader på bein og knær i enkelte av de vanskeligste partiene, men arrangøren hadde helsepersonell på plass og sikkerheten var godt ivaretatt.

– Vi synes det har gått kjempebra, sier Maria Terese Karlsen som er løpsleder for Lofoten Ultra Trail. Vi har hatt fantastiske løpere ute som smiler fra øre til øre og gleder seg til å komme til neste stasjon.

Maria Terese Karlsen

- Jeg er så søkkstolt, sier løpsleder Maria Terese Karlsen etter at Lofoten Ultra Trail ble arrangert i helga.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Helgas terrengløp var bare starten på det som skal bli en serie med ekstreme utfordringer i Lofoten. Tre løp skal samlet utgjøre «The ArcticTriple» og består av 100-milesdistansen, en triatlon med svømming, maraton og sykling som skal gjennomføres i august, samt et toppturløp på ski som arrangeres til vinteren.

Kart Ultra Trail løype

Her er løypa går.

Foto: The Artic Triple
Ultraløpere løper helst konkurranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskade rett før løpet. (1:3)

Ultraløperne følger tre vanlige folk som løper uvanlig langt. Gjennom tre episoder med latter, frustrasjon og mye cola løper de Oslofjorden rundt - 175 kilometer i nesten 24 timer. En nettserie om løping, og hvorfor ultraløpere løper og løper. Og løper.